Убрзан привредни раст Србије

Реални раст бруто домаћег производа Србије износио је 4,8 одсто у другом кварталу 2018. у односу на упоредно тромесечје прошле године.

Бруто домаћи производ је у другом кварталу, према десезонираим подацима, порастао за 0,8 процената у односу на претходни квартал, саопштио Републички завод за статистику. 

Значајан реални раст бруто додате вредности у периоду април-јун забележили су на годишњем нивоу – грађевинарство за 22,9 одсто, пољопривреда, шумарство и рибарство за 14,8 одсто и сектор информисање и комуникације за 5,9 одсто.

Посматрано по агрегатима употребе БДП-а, у другом кварталу ове године је реални раст забележен код свих агрегата у поређењу са истим лањским периодом.

Издаци за финалну потрошњу домаћинстава порасли су за 3,1 одсто, издаци за финалну потрошњу непрофитних институција које пружају услуге домаћинствима за 2,8 процената, издаци за финалну потрошњу државе су увећани за 5,3 процента, бруто инвестиције у основне фондове за 12,1 одсто, извоз робе и услуга за 7,1 и увоз робе и услуга, 9,2 посто, наводи се у саопштењу статистике.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 01. сеп 2018, 23:58)
anonymous [нерегистровани]

Uopste ne verujem

Jer su me vise puta prevarili.