Стратешки партнер за РТБ "Бор" је кинески "Циђин"

Koмпанија "Циђин мајнинг груп" биће стратешки партнер државе у Рударско-топионичарском басену "Бор". У Влади кажу да је кинески гигант дао најбољу понуду чиме обезбеђује 63 одсто власничког удела у РТБ-у.

Влада је на јавном позиву тражила инвеститора који ће докапитализацијом од 350 милиона долара постати власник удела у РТБ-у, а кинеска компанија понудила је милијарду и 260 милиона долара, плус двеста милиона долара за покривање текућих дугова РТБ-а. 

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да избор кинеске компаније за стратешког партнера обезбеђује будућност Србије и РТБ "Бора".

Наводи да је понуда превазишла сва очекивања и да је изузетно добра и квалитетна. 

Додао је да ће кинеској компанији припасти 63 одсто власништва у РТБ-у.

"Циђин" се обавезао да сачува 5.000 радних места.

Према његовим речима, партнерство са "Циђином" омогућиће отвaрање рудника "Церово", модернизацију топионице и повећање њеног капацитета.

"За три године очекује се удвостручавање производње бакра у топионици на 80.000 тона, а за пет 120 до 150", каже Антић.

Финализација уговора планирана је за прву половину септембра, а коначно закључење посла и уплата првих средстава до 31. децембра, тако да ће "Циђин" званично постати партнер 1. јануара 2019.

Мали: Са улагањима "Циђина", РТБ удвостручава свој удео у БДП-у

Министар финансија Синиша Мали наглашава да ће РТБ "Бор" са новим инвестицијама "Циђина" најмање удвостручити своје учешће у БДП-у земље, са садашњих 0,8 одсто.

Мали је на конференцији за штампу у Влади Србије рекао да то значи да РТБ "Бор" и исток Србије постају поново носиоци раста и развоја економије земље.

Истиче да је Србија имала 4,5 одсто раста у првој половини године, по чему смо били међу прве три земље у Европи.

"Фудбалским жаргоном речено, већ се такмичимо у Лиги шампиона, а са овим инвестицијама у РТБ "Бор" и повећаном производњом од неколико пута имамо циљ да будемо први у Европи по стопи привредног раста", каже Мали.

Сматра да је проналазак стратешког партнера за РТБ "Бор" феноменална вест за источну Србију, за грађане и Мајданпека, Бора, Доњег Милановца и других градова у том делу земље.

Наводи да Влада има обавезу и да што пре заврши тзв. Дунавски коридор, од Пожаревца ка Великом Градишту, Доњем Милановцу, као и да инвестира више у инфраструктуру.

Подсетио је да је то пети покушај приватизације РТБ-а и да је овај пети био успешан управо зато што се Србија променила, има стабилне јавне финансије, више од 40 милијарди динара суфицита, опадајући тренд јавног дуга, стабилну инфлацију...

На јавни позив за стратешко партнерство у РТБ-у могле су да се јаве само компаније које се најмање десет година баве производњом бакра и других неметала и да су прошле године оствариле приход од најмање пола милијарде долара.

"Циђин", један од највећих кинеских произвођача злата, други је по производњи бакарне руде и трећи у производњи руде цинка.

Та компанија у девет земаља запошљава 17.500 радника, а прошле године је у свету била на 22. позицији највреднијих рударских компанија чије су акције на берзи.

број коментара 16 пошаљи коментар
(субота, 01. сеп 2018, 08:24)
milan lala [нерегистровани]

RTB -Bor

Prodat je RTB-Bor / firma i pravo na exploatisanje rude uz podelu dobitka 63% Kinezima , a nama 37 % , Nisu prodata zemlja nalazista ruda jer se rudna bogastava nemogu prodavati . Prodata je firma i pravo na exploataciju. U tome nema nista lose jer mi nismo u stanju da sami iz rudnika izvlacimo kapital koji bi bio velik kao onaj sto cemo postici u onih 37% + sto ce Kinezi placati poreze na dobit , rudnu rentu , radnicima plate i investiranje u rudnik . Nismo los posao napravili . Nadam se da je ugovorom ostavljena mogucnost da mi mozemo otkupiti Kineski deo.

(петак, 31. авг 2018, 22:07)
anonymous [нерегистровани]

Balkanski Sindrom,,

Imamo sirovina,rude, radnika ,rudara,sve u zalud nemamo sposobne ljude da to sve vode ,organizuju i na svetskom trzistu dobro prodaju ,po cemu su Kinezi sposobniji od nas ,po cemu su nam Kinezi braca,,citam u komentarima,, mi kao narod imamo stvarno veliki Problem sa nama nesto debelo nije u redu svidelo se to nama ili ne ali to je stvarnost .

(петак, 31. авг 2018, 18:06)
slavko [нерегистровани]

Strateški partner

sa 63% vlasništva? Dakle gazda je na 37% a partner na 63%? Biče da je Srbija strateški partner Kinezima i to u Srbiji...

(петак, 31. авг 2018, 17:11)
Земља неслућених низина! [нерегистровани]

У свету је уобичајено...

49:51%,или 51:49%!

(петак, 31. авг 2018, 16:51)
anonymous [нерегистровани]

Jos nesto sto je verdelo prodato u becenje

63 % vrednog rudnika za samo 1,46 milijardi dolara. Malo bolje nego sto je 51 % NIS prodat Rusima za 400 milioan evra (uz obavezu da uloze jos 550 milona evra koje su ulozili tako sto je bese NIS uzeo kredit za taj iznos) a rezerve nafte i gasa vredeli u momentu prodaje 7 mijlardi evra samo u Srbiji , plus smo tom prodajom prodali i nalazista NIS u Angoli i jos smo rudnu rentu spustili za eksplaotaicju u Srbiji sa 7 % na najnizis u svetu 3 % do 2023 kada cemo moci da dignemo retnu ako do tada ostane neki kubik gasa i litar nafte na nasim nalazisima koliiko se nemiice ekspolatisu od momenta prodaje NIS.

(петак, 31. авг 2018, 14:16)
Ivo [нерегистровани]

Nije loše, a moglo bi i bolje

Posao je u datim okolnostima dobar, ali ne mogu se oteti dojmu da je Srbija i samo mogla još bolje iskoristiti ta bogatsva koja joj je Bog dao.Zadržavanje radnika ne znači puno ako će plaće biti mizerne.Bilo bi bolje da je data koncesija nego što je de facto to bogatstvo prodato Kinezima.

(петак, 31. авг 2018, 14:14)
Darko [нерегистровани]

Strateski partner

Lepa vest vest za nasu državu i za sve gradjane u Boru.
Zasigurno Kina je nas veliki prijatelj i odlican partner.

(петак, 31. авг 2018, 13:43)
Aleksa [нерегистровани]

dobar posao

Jos jedno je Vlada Srbije odradila odlican posao, ovo smo cekali godinama, da resimo pitanje RTB Bor.

(петак, 31. авг 2018, 12:50)
anonymous [нерегистровани]

@Uvek iste greške

Kritika vam uopste nije na mestu i veoma je nemarna prema ljudima u pozicijama tih radnika. Da kupcima prave minuse, pa niko onda ne bi ni kupovao te firme. Ovo je dokaz da im ne prave. To se zove briga o radnicima i zaposlenima, koji su u toj firmi radili dugo. Ako nema potrebe da se otpustaju, sto bi se otpustali?

(петак, 31. авг 2018, 12:36)
IvanTing [нерегистровани]

Podrška oporavka

Boru treba velika podrška i oporavak, samo treba videti stanje tamo i svi biti uz njih!