Стратешки партнер за РТБ "Бор" је кинески "Циђин"

Koмпанија "Циђин мајнинг груп" биће стратешки партнер државе у Рударско-топионичарском басену "Бор". У Влади кажу да је кинески гигант дао најбољу понуду чиме обезбеђује 63 одсто власничког удела у РТБ-у.

Влада је на јавном позиву тражила инвеститора који ће докапитализацијом од 350 милиона долара постати власник удела у РТБ-у, а кинеска компанија понудила је милијарду и 260 милиона долара, плус двеста милиона долара за покривање текућих дугова РТБ-а. 

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да избор кинеске компаније за стратешког партнера обезбеђује будућност Србије и РТБ "Бора".

Наводи да је понуда превазишла сва очекивања и да је изузетно добра и квалитетна. 

Додао је да ће кинеској компанији припасти 63 одсто власништва у РТБ-у.

"Циђин" се обавезао да сачува 5.000 радних места.

Према његовим речима, партнерство са "Циђином" омогућиће отвaрање рудника "Церово", модернизацију топионице и повећање њеног капацитета.

"За три године очекује се удвостручавање производње бакра у топионици на 80.000 тона, а за пет 120 до 150", каже Антић.

Финализација уговора планирана је за прву половину септембра, а коначно закључење посла и уплата првих средстава до 31. децембра, тако да ће "Циђин" званично постати партнер 1. јануара 2019.

Мали: Са улагањима "Циђина", РТБ удвостручава свој удео у БДП-у

Министар финансија Синиша Мали наглашава да ће РТБ "Бор" са новим инвестицијама "Циђина" најмање удвостручити своје учешће у БДП-у земље, са садашњих 0,8 одсто.

Мали је на конференцији за штампу у Влади Србије рекао да то значи да РТБ "Бор" и исток Србије постају поново носиоци раста и развоја економије земље.

Истиче да је Србија имала 4,5 одсто раста у првој половини године, по чему смо били међу прве три земље у Европи.

"Фудбалским жаргоном речено, већ се такмичимо у Лиги шампиона, а са овим инвестицијама у РТБ "Бор" и повећаном производњом од неколико пута имамо циљ да будемо први у Европи по стопи привредног раста", каже Мали.

Сматра да је проналазак стратешког партнера за РТБ "Бор" феноменална вест за источну Србију, за грађане и Мајданпека, Бора, Доњег Милановца и других градова у том делу земље.

Наводи да Влада има обавезу и да што пре заврши тзв. Дунавски коридор, од Пожаревца ка Великом Градишту, Доњем Милановцу, као и да инвестира више у инфраструктуру.

Подсетио је да је то пети покушај приватизације РТБ-а и да је овај пети био успешан управо зато што се Србија променила, има стабилне јавне финансије, више од 40 милијарди динара суфицита, опадајући тренд јавног дуга, стабилну инфлацију...

На јавни позив за стратешко партнерство у РТБ-у могле су да се јаве само компаније које се најмање десет година баве производњом бакра и других неметала и да су прошле године оствариле приход од најмање пола милијарде долара.

"Циђин", један од највећих кинеских произвођача злата, други је по производњи бакарне руде и трећи у производњи руде цинка.

Та компанија у девет земаља запошљава 17.500 радника, а прошле године је у свету била на 22. позицији највреднијих рударских компанија чије су акције на берзи.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво