Љајић: Најбоља туристичка година

Ова година ће без сумње бити најбоља туристичка година у Србији, изјавио је министар трговине, туризма и телекомункација Расим Љајић који очекује да ће девизни прлив од туризма у 2018. бити око 1,35 милијарди евра.

Љајић је новинарима на манифестацији "Фиш фест" рекао да су првих шест месеци 2018. били одлични, да је за 11 одсто већи број гостију у односу на исти период прошле године, за 13 одсто већи број ноћења и чак 13 одсто већи девизни прилив, који је у првој половини године износио 528 милиона евра.

"Све ово указује да ћемо се приближити остварењу циљева које смо зацртали ппчетком године, а то је 3,5 милиона гостију, од тога близу 1,7 милиона странаца, девизни прилив око 1,35 милијарду евра и више од 9,5 милиона ноћења", рекао је Љајић и навео да се ускоро очекују подаци за јул.

На питање новинара да ли се ове године нека дестинација издвојила као хит када је реч о домаћем туризму, Љајић каже да је без сумње Сокобања забележила рекордан раст броја и гостију и ноћења, односно 90 одсто већи број долазака и ноћења него што је то било у претходном периоду.

"Радује нас да, поред ових пет кључних дестинација које привлаче преко 75 одсто гостију –Београд, Нови Сад, Врњачка Бања, Златибор и Копаоник, све више добијамо и нове туристичке дестинације које ће се врло брзо прикључити овој славној петорци. Сокобања се томе приближава", каже Љајић.

Ако, каже, буде испуњено планирано, Доње Подунавље види као будући туристички хит.

Ове године, додаје, биће завршена и Рамска тврђава, на обали Дунава, између Костолца и Великог Градишта, а највећим делом биће завршена и Голубачка тврђава.

"То ће бити један додатни садржај који ће, сасвим сигирно, бити интересантан, посебно за стране госте и туристе", навео је Љајић.

број коментара 0 пошаљи коментар