Партнер за РТБ "Бор" биће познат сутра

Стратешки партнер за РТБ "Бор" знаће се сутра у 11 часова за када је заказана конференција за новинаре у Влади Србије.

На конференцији ће се обратити министар рударства и енергетике Александар Антић, а присуствоваће и министар финансија Синиша Мали.

Тендерске услове испуниле су две од три пристигле понуде, кинески гигант "Зијин" и руски "Југолд", док канадска компанија "Дајмонд филдс" није испунила неопходне услове.

Право на подношење пријава за избор стратешког партнера имале су компаније које се последњих десет година у континуитету баве експлоатацијом бакра и осталих обојених и племенитих метала са приходом од најмање пола милијарде америчких долара у протеклој години.

Минимални праг за докапитализацију РТБ је постављен на 350 милиона долара, али на овом тендеру није важан само новац, већ и власнички удео који ће стратешки партнер преузети за тај новац, односно, да ли ће држава остати већински власник уз обавезу новог партнера да доведе нови менаџмент, улажи у осавремењивање производње, задржи и повећа број запослених.

Очекује се да ће уговор бити потписан у септембру док би стратешки партнер оперативно управљање компанијом РТБ "Бор" могао да преузме почетком 2019. године.

На тендеру за избор стратешког партнера за РТБ "Бор" до 20. августа, када је истекао рок заинтересованим компанијама за понуде, седам компанија је откупило тендерску документацију.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 30. авг 2018, 17:08)
TRex [нерегистровани]

Sankcije

Rusi proizvode i trguju zlatom, a kinezi su veliki proizvodjač bakra i zlata iza kojih stoji država i banke, pa lako mogu da ulože u RTB koliko god treba. Ruskim firmama Zapad uvodi neke sankcije, a kinezi mogu sav bakar iz Bora da prodaju i Kini, pa sa njima bi trebalo nastaviti pregovore oko konačnog ugovora.