ГМО афера у Македонији – спорна соја пореклом из Србије?

Mекедонију ових дана потреса афера генетски модификоване соје. Агенција за храну и ветеринарство на тржишту је пронашла тону ГМО соје. Тврде да половина тога потиче из Србије и то из фабрике у Бечеју. "Сојапротеин" саопштава да је проблем у Македонији настао због неусаглашености њихових прописа са регулативом Европске уније и очекују да кад се ускладе, неће бити сметњи у трговини.

Пољопривредни стручњаци наводе да ГМО соја на наше тржиште може да доспе једино нелегалним увозом. Јефтинија је и због тога се ратари полакоме. Када се засеје, на њиви се не може уочити разлика, сем протеинским тест тракама или коришћењем тоталног хербицида.

"Испрскате са двопроцентним раствором, отприлике треба да буде тотални хербицид. Пет дана касније већ се види дејство. Ако је ГМО соја, она ће остати, ако је обична соја, 'тотал' ће је уништити", каже Предраг Марјански из ПСС Зрењанин.

У "Сојапротеину" наводе да примењују строже критеријуме од прописаних, садржај модификације је мањи од 0,1 проценат. Извозе, кажу, у 55 земаља и нигде нису имали проблема. У Министарству трговине кажу да још немају сазнања шта се догодило.

"Генетски модификован производ се сматра уколико има више од 0,9 посто генетски модификованог садржаја. Дакле стандард који важи у Европској унији. Све више од тога се сматра генетски модификованим производом и то је по нашим законима апсолутно забрањено да буде и у промету", каже министар трговине Расим Љајић.

Министарство пољопривреде саопштава да у протекле две године на кукурузу и сунцокрету није нађена генетска модификација.

Соја је тестирана на 2.500 парцела са 10.000 хектара. Потврђен је ГМО на 27 хектара.

Фитосанитарни инспектори су донели решење о уништавању усева, а против власника су поднете прекршајне пријаве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво