Три компаније доставиле пријаве за стратешко партнерство за РТБ Бор

У подне је истекао рок за достављање понуда за РТБ Бор. Влада још не даје званичне информације, али како РТС сазнаје, пријаве за стратешко партнерство доставиле су три компаније – кинеска, канадска и руска компанија. Влада је на јавном позиву тражила инвеститора који ће докапитализацијом од 350 милиона долара постати власник удела у РТБ-у.

Наредних дана, како сазнајемо, Владина радна група за приватизацију РТБ-а размотриће финансијски и технички део понуда да би видела какве пословне планове имају за борски комбинат и колико процената власништва траже да би уложили 350 милиона долара. За почетак морају да испуне услове тендера.

Први је да је потенцијални стратешки партнер, уз пријаву, морао доставити и депозит или банкарску гаранцију од милион америчких долара.

Затим, будући стратешки партнер мора иза себе да има континуитет од најмање десет година бављења експлоатацијом бакра и других обојених метала.

Напослетку услов да је остварен приход од најмање пола милијарде америчких долара у протеклој години.

РТБ има рудне ресурсе и добро је што држава тражи инвеститора који ће улагати у његов развој, кажу стручњаци.

"Бор у овом тренутку може да преживи само из текућег пословања зато што је имао срећу да је висока цена бакра. Држава нема више много маневарског простора, јер је тешко издржати неку ситуацију да сервисирамо РТБ Бор", указује Љубодраг Савић, професор Економског факултета у Београду.

Бор је РТБ, а РТБ је Бор, кажу у локалној самоуправи. Њима је најважније што Влада будућег стратешког партнера обавезује да задржи свих 5.000 радника.

"Град и РТБ морају да буду партнери и морају заједно да граде и да наставе сарадњу на нивоу и на начин на који је та сарадња досад постојала, а то је управо кроз оснаживање економије, стварање услова да се подигне привредни амбијент у граду Бору. Како у граду Бору, тако и у Србији", истиче градоначелник Бора Aлександар Миликић.

Протеклих деценија пропала су четири покушаја приватизације РТБ-а. Ако сада све буде по плану, стратешки партнер би у Бор стигао већ крајем године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво