Ковачевић: Економска кретања још боља него 2017.

У првих шест месеци остварен је раст БДП-а од 4,5 одсто и то је знатно више од очекиваног, изјавио је за "Танјуг" економиста Миладин Ковачевић и објаснио да највеће разлоге за то треба тражити у грађевинарству и пољопривреди.

Према речима Миладина Ковачевића, радови у грађевинарству су по вредности у првих шест месеци премашили 25 одсто, док је, с друге стране, индустрија имала слабију динамику раста у односу на 2017. годину, али ће, како каже, ипак достићи значајан раст.

За разлику од прошле године када је било проблема у енергетици због климатских услова, али и због других догађаја везаних за руднике, сада се бележи већа производња струје за 8,5 одсто.

Ковачевић, који је и директор Републичког завода за статистику, каже и да промет трговине на мало бележи раст од 5,2 одсто, што показује раст потрошње и стандарда. 

Када је реч о зарадама, оне су у мају биле веће за 4,7 одсто,а просечна зарада је достигла 426 евра.

Снажан раст у првих шест месеци, према његовим речима, бележи туризам и то од 12,6 одсто. Ако се погледа број социјалних осигураника, види се да запосленост расте врло стабилно.

У односу на јун 2016. године, број запослених је порастао за 125.968 лица, односно у поређењу са јуном из 2017. године за 71.728 лица.

"Ускоро ћемо имати резултате анкете о радној снази за други квартал и оцекујем да ћемо се са стопом раста незапослености вратити на најниже нивое. Не верујем да ће у другом кварталу прећи 12, 13 одсто", рекао је Ковачевић.

Укупне инвестиције бележе раст од преко шест одсто, а када је реч о директним страним инвестицијама оне су у првих пет месеци износиле 1,6 милијарду евра, што је прилив већи за 15,8 одсто у односу на исти период прошле године. 

Каже и да су девизне резерве повећане у првих пет месеци као резултат монетарне стабилности и страних директних инвестиција.

"Јавни дуг је на крају маја пао на 59,9 одсто и тиме је достигнут циљ из фискалне стратегије за 2018. годину. Годисња стопа инфлације је сада на 2,4 (јулски подаци) и то је у оквиру циљаног коридора. Расте и кредитна активност банака, више према становништву него према привреди", навео је Ковачевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи