Које су предности удруживања у задруге?

За годину дана од почетка спровођења пројекта "500 задруга у 500 села" држава је, са око 200 милиона динара, подстакла оснивање 300 задруга. "Крагујевачко стадо" из Церовца код Крагујевца добило је 50.000 евра бесповратних средстава за набавку 200 грла оваца расе "ил де франс" и сјеничка "праменка".

У Француској је оставио стотинак потомака. У Церовац стигао, као лиценцирано, елитно грло и добио име Радован.

"Без помоћи државе овакав приплодни материјал нико не би могао ово појединачно да увезе, да дође до овако добрих грла. Обавезе задругара су да у наредне три године исти број грла врате задрузи", каже Горан Дунић из задруге "К и С" из Церовца.

Бојан Богићевић из исте задруге из Церовца каже да пpиплодно јагње овог квалитета, конкретно расе "ил де франс", кошта два до два и по пута више него товно јагње домаћих сорти.

Рачуница и предности удруживања привукли су нове чланове и кооперанте, па се број задругара са пет попео на 30.

Славомир Јовановић каже да млади људи раде и да је решио да се удружи са њима и да мало заради. Вељко Јовановић каже да помаже деди и да би волео да заврши пољопривредну школу, да буде ветеринар и да остане на селу.

Иако се број грла говеда и оваца у Србији повећава, потребна су већа улагања и у прерађивачку индустрију.

"Оне земље које су развиле сточарску производњу иду напред. И развој овчарске и говедарске производње, решава преко 60 одсто проблема. Једноставно, те две производње вуку све остале", каже Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије.

"Није ту само производња меса, значи ту је и овчји сир, млеко, значи, морамо радити и у неким готовим производима, јер то се тражи доста на иностраном тржишту", каже Дарко Божић, из Mинистарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Зато је, у овој години, у државној каси планирано 825 милиона динара, четири пута више него лане, за оснивање нових и помоћ постојећим задругама. У Церовцу планирају отварање мини кланице и млекаре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво