Органска производња недовољно развијена

Воће и поврће са еколошки чистог земљишта све је траженије, али је органска производња и поред подстицаја надлежних у шабачком крају, због већих улагања новца и радне снаге у односу на конвенционалну, недовољно развијена. Једина међу воћарима у Поцерини, сертификат је добила породица Димитрић из Мале Врањске.

Са 70 ари Димитрићи су овог лета убрали скоро три тоне ароније. Парцела на којој су посадили бобичасто воће 15 година није прскана пестицидима, заштићена је од загађивача, али је ипак пут до уверења о органској производњи трајао три године. Анализе земљишта, воде и производа биле су саставни део неопходног процеса.

"Процес добијања сертификата је дуг, али напокон смо га добили. Аронија се не прска никаквим пестицидима, тешким металима, обрађује се само механички", каже произвођач ароније Жељко Димитрић.

Од ароније Димитрићи праве сок и слатко. Оно што не ставе у флаше и тегле суше за чај.

"У флашама нема воде, конзерванса, шећера, сви производи су природни", напомиње  произвођач ароније Тихомир Димитрић.

Срђан Алексић из Добрића шансу види у удруживању. Са четворо пријатеља из села основао је специјализовану пољопривредну задругу за производњу лековитог биља.

"Ми будућност видимо у органској производњи зато што је тржиште много веће и сви су заинтересовани за органске производе, а конкуренција је много мања. Знамо да је период конверзије три до пет година, али морамо чекати јер знамо шта нам је циљ", каже произвођач лековитог биља Срђан Алексић.

На основу анкете Одељења за пољопривреду, на подручју Шапца, за органску производњу заинтересовано је тридесетак домаћинстава.

"На тржишту домаћинства морају бити озбиљна са својим производом. Ако тога не буде, она затварају врата за продају свог производа. Приноси нису високи па производ мора имати вишу цену", наводи Предраг Срдановић из Одељењa за пољопривреду града Шапца.

Одељење за пољопривреду субвенционише процес сертификације. Произвођачи органских производа не плаћају ни закуп тезги у Градској тржници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи