Почела бесплатна подела Дина картица грађанима

Сви грађани који имају текући рачун у некој од банака од данас имају право на бесплатну Дина картицу.

НБС прецизира да ће свим новим корисницима текућих рачуна који захтевају платну картицу бити бесплатно издата картица са домаћом обрадом трансакција, а поред тога све картице које не испуњавају услов домаће обраде трансакција, на свом истеку рока важности, биће замењене картицама са домаћом обрадом трансакција.

Банке, међутим, немају обавезу да издају Дину клијентима све док им не истекне постојећа картица коју су добили од тих банака.

"НБС се определила за такав модел да се не би одједном створио велики притисак да се замене све картице, јер би то створило велике гужве, а у питању је обиман посао", речено је Танјугу у Народној банци Србије. 

Како предвиђа нови Закон о међубанкарским накнадама који је парламент усвојио у јуну, а чија примена у том делу почиње 17. августа, грађани ће на захтев моћи од банке поново да добију и стране картице на којима су имали рачун – Визу или Мастеркард картицу.

Дина картица моћи ће да се користи у иностранству посредством највеће кинеске корпорације за финансијске услуге и картична плаћања Чајна јунион пеј (China UnionPay, CUP) и то у 160 земаља света.

У Србији чак 97 одсто укупних трансакција картицама обавља се за плаћања у земљи, а само три одсто у иностранству.

Циљ закона је, поред веће транспарентности и надзора, и снижавање високих трошкова картичних плаћања, односно међубанкарске накнаде која у нашој земљи просечно износи око 1,1 до 1,2 процента, па и више од два процента.

Идеја је да се растерете трговци који су своје трошкове пребацивали на цену робе и услуга, а на крају су "дебљи крај" извлачили грађани.

До сада су сви ти трошкови били пребацивани на трговца, а трговац је онда то пребацивао на цену робе и услуга, објашњавају у НБС.

За три године око 100 милиона евра изашло из Србије 

Према анализама НБС, трошак банкарског сектора према интернационалним картичним системима за 2017. годину износи више од 30 милиона евра, што значи да је само у последње три године око 100 милиона евра изашло из наше земље.

Када се плаћа Дина картицом, за просечну трансакцију од 1.800 динара колико износи за српско тржиште, трошак је 2,16 динара који је практично преко НБС прилив за буџет Србије, док је трошак према два највећа картичарска бренда који се користе у нашој земљи за ту исту трансакцију 8,2, односно 12 динара, а који су директан одлив финансијских средстава из наше земље.

Тим чланом се спроводи испуњење законске обавезе НБС-а да обезбеди стабилно и поуздано функционисање националног платног система, за шта мандат имају и све централне банке у земљама ЕУ.

Платни системи су изузетно важна финансијска инфраструктура, јер обрађују огромне износе туђих новчаних средстава и због тога се у свакој уређеној земљи света они надзиру и контролише се њихов рад.

Међутим, од 2014. године, када је успостављен целовит правни оквир за пословање платних система у нашој земљи, ниједан инострани картични систем није изразио жељу да усклади своје пословање с тим правилима и региструје своје пословање у Србији.

Такође, удео картичних трансакција у нашој земљи у укупним безготовинским плаћањима се непрестано повећава, тако да сада износи око 57 одсто, а од тога се 87 одсто трансакција платним картицама у динарима у целини реализује у платним системима изван.

Законом је уважена величина и нефлексибилност иностраних картичних система да прилагоде своје пословање мањим земљама и дата им је алтернатива да могу да наставе своје пословање на начин на који су и до сада пословали или да искористе могућност коју им закон даје још од 2014. године, односно да региструју своје пословање у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара