НБС: Инфлација у јулу 2,4 одсто, раст БДП-а биће четири одсто

Инфлација у јулу је износила 2,4 одсто, а нова пројекција НБС предвиђа привредни раст од четири одсто у 2018. години, изјавила је гувернерка Јоргованка Табаковић.

"Ниска инфлација је постала нормалност у Србији, што значи да смо били успешни у нашем основном циљу", рекла је Табаковићева на презентацији "Извештаја о инфлацији - август 2018" који је Извршни одбор НБС усвојио на седници одржаној 9. августа.

Истакла је да се тај извештај, који је бољи него претходни, поклапа са шестогодишњицом њеног мандата на месту гувернера, као и да је инфлација 2012. године износила 12,9 одсто.

"Такође, учешће инвестиција у БДП-у ће прећи 22 одсто, што је био један од наших циљева и доказа дугорочности политике коју водимо. Нето прилив директних страних инвестиција ће ове године прећи 2,6 млијарди евра", нагласила је Табаковићева.

Како је рекла, према новим пројекцијама НБС, привредни раст у Србији ће ове године износити четири одсто.

Навела је и да су нето девизне резерве на крају јула износиле 9,5 милијарди евра.

Међугодишња инфлација се након минимума у априлу, у мају очекивано вратила у границе циља од 3 плус-минус 1,5 одсто и у јуну је износила 2,3 одсто.

Инфлаторни притисци по основу већине фактора и даље су ниски, што потврђује базна инфлација на минимуму од 0,8 одсто, као и инфлациона очекивања усидрена око централне вредности циља од три одсто.

Након смањења референтне каматне стопе за укупно 50 базних поена у марту и априлу на три одсто, Извршни одбор НБС није мењао висину референтне каматне стопе.

"Расту кредитне активности"

Кретања у међународном окружењу од претходног извештаја обележили су повољни изгледи за глобални привредедни раст, умерена глобална инфлација, као и повећана дивергентност монетарних политика водећих централних банака.

Расту кредитне активности (7,6 одсто међугодишње у јуну) доприносе фактори и на страни понуде и на страни тражње.

То се уз активности на решавању питања проблематичниих кредита одражава на даљи пад учешћа тих кредита у укупним кредитима, на 7,8 одсто у јуну, што је најнижи ниво од 2008, када је тај показатељ квалитета портфолија уведен.

"Бруто домаћи производ Србије расте 11 узастопних тромесечја и ове године ће, према нашим новим пројекцијама, забележити стопу раста од четири одсто. То је за 0,5 одсто више у односу на нашу пројекцију из маја због раста грађевинарства и пољопривде бржег од пројектованог, посматрано с производне стране односно због бржег раста инвестиција, посматрано с расходне стране", наводи гувернерка.

"Постигнути су дугорочно одрживи резултати"

Додала је да НБС очекује да таква кретања буду настављена и у наредном периоду, с обзиром на то да повољни домаћи услови подржавају раст инвеситиција и извоза, а тиме и раст запослености и животног стандарда грађана.

"Оно што је најважније - постигнути су дугорочно одрживи резултати", нагласила је Табаковић.

Говорећи о инфлацији, она је рекла да је инфлација у Србији у просеку од два одсто, то јест, на нивоу инфлације у европским земљама.

"Пет година заредом, инфлација је ниска, стабилна, предвидива и упоредива са европским земљама, а у НБС се верује да ће инфлација бити ниска и у будућности", нагласила је гувернерка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара