Лагани опоравак турске лире, Ердоган најавио бојкот уређаја из САД

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган најавио је да ће његова земља бојкотовати електронске производе из САД, док истовремено стижу извештаји о томе да се турска лира полако опоравља.

Ердоган је истакао да Турска предузима неопходне мере за опоравак економије, наводећи да је важно задржати чврст политички став.

"Прелазак на страну валуту значио би попуштање пред непријатељем", истакао је Ердоган, преноси агенција Ројтерс.

АП констатује да је Ердоган, не показујући знаке повлачење у спору са САД, наговестио да би Турска могла да обустави набавку "ајфона" америчке производње и купи корејски "самсунг" или "вестел" турске производње.

Америчка агенција напомиње да је засад нејасно на који начин ће Ердоган спровести бојкот у дело.

Ердоган је поново позвао Турке да претворе своје доларе у турску лиру да би помогли јачање валуте.

Истовремено је објављено да је лира данас у односу на долар 6,55, што је пораст вредности турске валуте за шест одсто у односу на јуче.

Централна банка Турске најавила је јуче низ мера за пружање подршке посрнулој домаћој валути и за обезбеђивање ликвидности банкама.

Уз обећање да ће "предузети све потребне мере", централна банка у Анкари снизила је ниво резервисања које комерцијални кредитори морају да држе код регулатора и олабавила је прописе који регулишу начин на који управљају својом ликвидношћу у лирама и страним валутама, наводи њујоршка агенција Блумберг.

Ублажавање ограничења на резерве ће ослободити чак десет милијарди лира, шест милијарди долара и три милијарде долара у злату, саопштила је централна банка.

"Централна банка ће помно пратити ситуацију на тржишту и формирање цена и предузети све потребне мере како би очувала финансијску стабилност", додаје се у саопштењу.

Ердоган је јуче рекао да очекује даље нападе на турску економију, али и да ће се лира ускоро вратити на "рационалне нивое".

Турска национална валута је пре два дана у једном тренутку "склизнула" на историјски минимум, будући да је било потребно више од седам лира за један амерички долар, подсећа агенција Ројтерс.

Ердоган, који је за пад лире оптужио "политичку уроту" а не економске показатеље, каже и да је ширење лажних вести о домаћој економији издаја и да су последње акције САД "нож у леђа" Анкари.

Турска валута изгубила је четвртину вредности према долару од увођења америчких санкција двојици турских министара због наводне умешаности у хапшење једног америчког свештеника у Турској.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво