Чадеж: Нерешавање питања КиМ има високу економску цену

Председник Привредне Коморе Србије Марко Чадеж тврди да би још једно одлагање решавања косовског питања Србију вратило далеко уназад и да би она, између осталог, због смањења инвестиција, пада кредитног рејтинга, БДП-а, што би сигурно уследило, највероватније постала најсиромашнија земља Европе.

"Србија би годишње губила најмање 100 милијарди евра, рекао је Чадеж за Танјуг, један од аутора студије "Косово - цена нерешавања", на темељу које и износи тако песимистичку прогнозу.

Група аутора, наиме, покушала је у овкиру те студије да процени и "израчуна" пад свих економских параметара који би уследио уколико би питање Косова остало отворено, те како би се то конкретно одразило на инвестиције, БДП, плате, те и лични стандард грађана и демографију, а Чадеж је уверен да грађани нису свесни свих тих негативних последица које проистичу из нерешавања косовског питања.

Према његовим речима, заустављање процеса нормализације односа или још једно њихово одлагање Србију ће, не само задржати у месту, него је и вратити далеко уназад.

"Такав сценарио довео би до пропасти наше привреде, хиперинфлације, девастације инфраструктуре, опште криминализације друштва, велике незапослености, пада стандарда, масовног осиромашења, урушавања, пропадања здравства, школства, социјале", рекао је он.

Чадеж је навео да је прилично јасно какав би низ последица наступио ако би се, због нерешавања косовског питања прекинули преговори о приступању ЕУ.

"Имали бисмо мањи приступ предприступним фондовима, мањи прилив инвестиција, смањење кредитног рејтинга, цена задуживања би била већа као и каматне стопе за привреду и грађане. У систему би се појавио мањак новца који би морао да се компензује или смањењем трошкова, плата и пензија или неким финансирањем што нас је у прошлости доводило до хиперинфлације", рекао је он.

Додао је да треба имати у виду и резултате које је Србија остварила од дана стицања статуса кандидата 2012. до данас, јер би све то могло да се заустави баш у тренутку када је земља више него икад, урадила на пољу приближавања ЕУ.

"Кроз процес европских интеграција, постигли смо значајне резултате - извоз српске привреде у свет порастао је 72 одсто а у земље ЕУ 92 одсто, три пута је повећан годишњи прилив инвестиција из Европске уније. У земље ЕУ данас пласирамо 66 нашег извоза и из њих нам стиже више од 70 одсто страних инвестиција", рекао је он.

Чадеж је оценио да би губитак од процењених 100 милијарди евра годишње био сигурно још већи, и додао да стручњаци ипак не могу да процене све.

"Рецимо, не можемо прецизно да израчунамо колико би нерешавање или замрзавање проблема утицало на људски капитал, јер људи који немају перспективу одлазе из земље", рекао је он.

Србија би постала најсиромашнија земља Европе

Председник ПКС сматра да је та студија у којој су детаљно процењене последице нерешавања косовског питања из три угла - одустајања од преговора, замрзавања преговора и оружаног сукоба, "направљена из перспективе будућности" и да представља нов начин приласка не само косовској теми, већ и било којој другој у Србији.

"Хтели смо да покажемо колико грађане кошта нерешавање косовског питања у различитим сценаријима и дошли смо до сасвим конкретних бројки. Независно о ком сценарију нерешавања проблема се ради, он носи негативне економске последице по све нас", рекао је Чадеж.

Према његовим речима, то би се одразило на пад плата, које су сада у просеку 426 евра и БДП-а, који има тенденцију раста, на повећање данас ниских каматних стопа, смањење солидних девизних резерви, угрозило би озбиљну фискалну политику коју Србија води.

Како је додао, циљ истраживања није био да се улази у политичка разматрања косовског питања, већ да се процене консеквенце нересавања тог комплексног, тешког, политичког и историјског проблема.

"Питање се неће решити другачије сем договором, али студија и јесте одговор на питање шта ако договор изостане", рекао је Чадеж и додао да верује да постоји политичка воља и храброст да се проблем реши.

Највеће промене се, према његовим речима, могу очекивати на дуги рок, односно у периоду од седам до 10 година, јер би сви негативни трендови достигли максимум.

Просечна зарада у 2027. години би тешко могла да пређе 400 евра, док би просечна пензија била на нивоу од 220 евра и тиме би Србија највероватније постала најсиромашнија земља Европе.

Аутори студије процењују да друштвени производ по глави становника не би прелазио 7. 500 евра, а Србија би у односу на блиско окружење значајно заостајала по свим социјално економским параметрима.

Такође, они су упозорили да је под притиском неповољних економских и политичких трендова, могуће предвидети и негативне демографске трендове.

број коментара 13 пошаљи коментар
(среда, 15. авг 2018, 22:04)
anonymous [нерегистровани]

Istina

Nikad se nisam slagala ni sa jednom recju ovog gospodina.

(уторак, 14. авг 2018, 09:03)
anonymous [нерегистровани]

Poljska

Vrlo interesantno.Znao sam da Poljska godisnje dobija oko 100 milijardi eura od EU ali je li to povezano sa cinjenicom da postadose Poljaci druga najveca sila u atletici u Evropi.Valjda te sve pare ne idu na infrastrukturne projekte, kako rekose, nego svi segmenti drustva su profitirali.
Bravo braco Poljaci, skidam kapu, davno ste progledali..

(уторак, 14. авг 2018, 08:33)
anonymous [нерегистровани]

sama

Bili bi kao Makedonija gde Albanci se pitaju za sve u drzavi i gde vode glavnu rec.

(уторак, 14. авг 2018, 08:31)
darko brstina [нерегистровани]

istina

Nisam ekonomista ali laicki gledano moze se reci da je Cadez u pravu.

(уторак, 14. авг 2018, 08:14)
anonymous [нерегистровани]

mala

Srbija radi na tome da se problem oko KiM resi uskoro.

(уторак, 14. авг 2018, 08:13)
anonymous [нерегистровани]

mala

Moramo sto pre resiti ovo pitanje KiM.

(уторак, 14. авг 2018, 08:04)
Miki [нерегистровани]

Чадеж: Нерешавање питања КиМ има високу економску цену

Srbija mora da reši pitanje Kosova i Metohije jer je to veoma važno sa ekonomske strane i rešenje Kosovskog čvora će pomoći Srbiji da postane ekonomski snažnija država.

(понедељак, 13. авг 2018, 22:09)
mina [нерегистровани]

Uskoro

Nadamo se najboljem resenju kako Srbija ne bi vise trpela posledice!

(понедељак, 13. авг 2018, 21:47)
Rajko [нерегистровани]

Komentar

Srbija ide sigurnim koracima ka EU, a da bi taj evropski put bio uspesan mora se resiti pitanje Kosova. Vucic ima najvece sanse da kompromisom dodje do najboljeg resenja po Srbe.

(понедељак, 13. авг 2018, 21:36)
Zorica [нерегистровани]

Kosovsko resenje

Nazalost od tog resavanja kosovskog problema nam sve zavisi u daljem napretku i razvoju i zato ga treba resavati sto pre. Sto ne znaci da treba pristati na sve njihove zahteve. Ipak cast i dostojanstvo nema cenu.