Социо-економски савет за укидање смањења плата у јавном сектору

Социо-економски савет, у коме су представници власти, послодаваца и синдиката, подржао је иницијативу да се ван снаге стави закон о привременом умањењу плата у јавном сектору, као и иницијативе за измену закона о јавним набавкама, о порезу на имовину, о ПДВ-у и о порезу на добит правних лица.

Усвојен је и текст предлога Стратегије безбедности и здравља на раду 2018–2022. године, као и Акциони план за спровођење тог закона. То су новинарима на заједничкој конференцији након седнице саопштили министар за рад Зоран Ђорђевић, председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић, као и представници синдиката Љубисав Орбовић и Зоран Стојиљковић.

"Унија послодаваца је дала иницијативу за измену Закона о јавним набавкама, о порезу на имовину, о ПДВ-у и о порезу на добит правних лица, а иницијативу за стављање ван снаге Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања корисника јавних средстава, поднео је Савез самосталних синдиката и дато је позивитно мишљење на ову иницијативу", рекао је председавајући СЕС-а Милош Ненезић.

Министар за рад Зоран Ђорђевић рекао да је су то конструктивни и конкретни предлози.

Како је рекао, очекује да већ на следећој седници Савета, која би требало да буде одржана у септембру, министар финансија дâ одговор у вези са иницијативом за укидање смањења плата у јавном сектору.

Када је реч о измени Закона о јавним набавкама, Ђорђевић је рекао да Влада размишља о томе како би закон и процес набавки били што ефикаснији и изразио очекивање да те измене буду усвојене до краја године.

"И сам, као министар, био сам сведок да у неким случајевима јавне набавке иду тешко, због опструкције неких понуђача, а да се не користе сви инструменти кад је у питању негативна референтна листа... Предлог је да унапредимо процес и онемогућимо оне који имају злу намеру да пошто-пото нешто зауставе", рекао је Ђорђевић.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да су се чланови Савета сагласили са иницијативама, али је изнео замерку што седници нису присуствовали премијерка Ана Брнабић ни министар финансија Синиша Мали, јер је, каже, реч о важним питањима.

Када је реч о иницијативи коју је поднео СССС, Орбовић је подсетио да је у претходном периоду било повећања плата у појединим секторима које обухвата тај акт, попут здравства, образовања, културе, али да у многим јавним предузећима није долазило до повећања, па су зараде у јавним установама попут Поште, Фонда ПИО, НСЗ, РФЗО-а, комуналним предузећима – ниске.

"СЕС је прихватио, иницијатива је поднета благовремено, очекујем да ће она на седници Владе бити прихваћена, а остало је довољно времена да се у буџету сагледа ово питање", рекао је Орбовић.

"Разлика у родитељском додатку до краја године"

Министар  Зоран Ђорђевић изјавио је да ће разлика у родитељском додатку за друго, треће и четврто дете, родитељима бити исплаћена до краја године.

Ђорђевић је тако одговорио на питање да ли је до њега дошла информација да још нису почеле да се спроводе мере за подстицање рађања које су ступиле на снагу 1. јула, односно да поједини родитељи и даље добијају стари износ – за друго дете 6.000 уместо 10.000 динара.

"Закон је почео да се примењује 1. јула, за нешто ретроактивно, за нешто не. Кад су у питању друго, треће и четврто дете, за њих ће бити, ретроактивно, исплаћена разлика до краја године, у наредних шест месеци. Финансијска средства имамо, она су обезбеђена", рекао је Ђорђевић.

Упитан за кашњење исплата накнада породиљама, Ђорђевић је истакао да тих кашњења више нема и да се исплаћују најкасније до 20. у месецу, за претходни месец.

Појаснио је да је измењен закон, управо да не би више било кашњења, јер је раније, каже, постојао "корак више", односно послодавци су исплаћивали накнаду, а онда морали држави да пруже доказ да су платили породиљи, како би им држава рефундирала та средства.

Сада је, наводи, предвиђено да држава исплаћује директно породиљама, од тренутка када оду на породиљско боловање.

"Нема кашњења. Одредили смо да 20. у месецу буде датум за исплату, водили смо речуна о исплати плата и пензија, како не бисмо оптеретили трезор, тако да ништа не касни", рекао је Ђорђевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво