Брнабић: Најмање три компаније заинтересоване за РТБ Бор

Премијерка Ана Брнабић рекла је у Мајданпеку да су до сада најмање три компаније на тендеру показале заинтересованост за стратешко партнерство у РТБ Бору. Рок за понуде истиче 20. августа.

Ана Брнабић је почела посету општини Мајданпек обиласком Рудника бакра Мајданпек, који је у саставу РТБ Бора.

Премијерка је подсетила да рок за понуде истиче 20. августа и рекла да још не може да каже колико је фирми откупило документацију.

"Не бих могла о томе да говорим, 20. август није далеко, видећемо још, да не би могло да буде протумачено као уплитање у тендерске процесе. Имамо за сада најмање три заинтересоване фирме које, не кажем да су откупиле документацију, али су показивале заинтересованост и долазиле овамо и разговарале са руководством у РТБ-у", навела је Брнабићева.

Премијерка је изразила очекивање да ће на тендеру бити неколико понуда за стратешко партнерство и истакла да су у питању озбиљне компаније.

На питање да ли ће држава остати већински власник, рекла је да ће то зависити од самих понуда.

"Минимум је да имамо гаранције да ће сви запослени задржати свој посао и да ће најмање улагање бити 350 милиона долара и да ће у наредних четири до пет година производња бити повећана између три и четири пута, онда ћемо, у зависности од тога, видети како ће се држава позиционирати у самом власништву", рекла је Брнабићева.

Она је рекла да је пре неколико месеци посетила Бор и РТБ и нагласила да рударство много значи и за тај град и за Мајданпек.

"Данас сам хтела да посетим и рудник у Мајданпеку, та два града су рударски центри Србије. Рударство је препознато од стране Владе Србије као један од огромних неискоришћених потенцијала. Рударство тренутно доприноси БДП-у од 0,9 до један одсто, а ми се надамо да ће се у наредних неколико година подићи на чак пет одсто", рекла је премијерка.

Брнабићева додаје да само РТБ Бор тренутно доприноси са 0,8 одсто.

"Ми смо достигли наш максимум са инвестирањем у нову опрему, производњу и људе и оно што нам је потребно је стратешки партнер. Обећали смо да ћемо расписати позив за стратешког партнера и то смо испунили. Ми очекујемо добре понуде, неколико понуда. Моја порука је да становници Мајданпека не треба да се брину за своја радна места", поручила је Брнабићева.

Како каже, 60 одсто грађана Мајданпека зависи од РТБ-а и рударства. РТБ укупно запошљава 5.000 људи, од чега у Мајданпеку 1.150 људи.

"Од стратешког партнера очекујемо три важне ствари" 

Премијерка Брнабић од стратешког партнера очекује три најважније ствари: да задржи све запослене, да се уложи најмање 350 милиона долара и да се настави и повећа производња. Како каже, то су ствари које ће дићи не само Бор већ и Мајданпек. 

"Занимљиво да Мајданпек има две основне гране за развој – рударство и туризам и зато ћу ићи у Доњи Милановац да посетим Лепенски вир и Национални парк Ђердап, зато што је то тај други велики потенцијал. Треба да размишљамо о развоју рударства на паметан начин, да улажемо у екологију, али тако да развој рударства не угрози туризам, који расте из године у  годину. Хвала радницима РТБ Бора и Спасковском што имамо озбиљне заинтересоване компаније за стратешко партнерство", рекла је Бранбићева.

На питање када ће почети да се прави колектор за отпадне воде у РТБ Бору, она је рекла да су средства у буџету издвојена (милијарду динара) и да треба да почне да се ради техничка документација.

То ће бити један од приоритетних пројеката у 2018. и 2019. години, додала је Брнабићева.

Директор РТБ Бора Благоје Спасковски изразио је задовољство због посете премијерке.

"Желим да захвалим за све што сте ви и влада Александра Вучића учинили за рудник бакра Мајданпек и РТБ Бор. Данас имамо чист ваздух у Бору и три пута већу производњу него пре четири године. Ми производњу одржавамо на изузетно профитабилном нивоу у Руднику бакра Мајданпек, али дошли смо до највише тачке у овим својинским односима и зато мора стратешки партнер да се пронађе", навео је Спасковски.

Влада Србије је 18. јула објавила тендер за избор стратешког партнера за Рударско-топионичарски басен Бор. Тендером се предвиђа новчана докапитализација од 350 милиона америчких долара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи