"Гљивице у бресквама привремено зауставиле извоз"

У сталном смо контакту са руским колегама као и до сада и очекујемо да ће извоз бити настављен по окончању анализа свих спорних пошиљака и њиховог стављања под контролу, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић, поводом најава да би Русија могла да уведе привремену забрану увоза појединог воћа из Србије.

"Ради се о ситуацији која је у неку руку очекивана, а односи се конкретно на појаву гљивица у бресквама, односно нектаринама које се стварају због велике количине влаге у том воћу", рекао је Недимовић за Танјуг.

Он је објаснио и да су ове врсте воћа, поред малине и купине највише подложне кварењу услед киша, а, како каже, против природе некад не можете. Напомиње и да транспорт нектарина до хладњача додатно погоршава процес.

"У сталном смо контакту са руским колегама као и до сада, и на средњи рок биће све у реду. Ми смо до сада извезли око 90 одсто ове врсте воћа, и очекујемо да ће извоз бити настављен по окончању анализа свих спорних пошиљака и њиховог стављања под контролу", навео је Недимовић.

Према наводима медија, Русија планира да од 15. августа привремено забранити увоз коштуњавог воћа у Русију, пре свега кајсија и брескви из Србије, саопштила је руска служба за фитосанитарни надзор "Росељхознадзор".

"Росељхознадзор"  недавно је саопштио да се забрана увоза кајсија и брескви из Србије уводи због појаве гљивице монилиније у воћу.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 13. авг 2018, 00:28)
anonymous [нерегистровани]

A ko će biti uhapšen

i osuđen na doživotnu robiju zbog ovoga?