Пад турске лире, Ердоган позива грађане да мењају злато и доларе

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је грађане да мењању злато и долар за лиру, називајући кризну ситуацију са домаћом валутом "националном битком" против економских непријатеља.

Лира, која је ове године изгубила трећину вредности, пала је након Ердоганове изјаве на 6,05 лира за један долар, што је скоро за девет одсто нижа вредност у односу на дан раније, преноси агенција Ројтерс.

"Долар не може да блокира наш пут. Не брините", рекао је Ердоган окупљеној маси у граду Бајбурт на североистоку земље.

"Ипак, још једном поручујем одавде да ако неко има долар или злато под својим јастуком треба да оде у наше банке и замени их за лире. То је национална, домаћа битка", нагласио је турски председник.

"То ће бити одговор мог народа онима који воде економски рат против нас", додаје Ердоган.

Раније данас, лира је пала за чак 14 процената услед забринутости због, како наводи Ројтерс, Ердогановог утицаја на монетарну политику и погоршања односа Анкаре са САД.

"Турска је суочена са вештачком финансијском нестабилношћу", рекао је Ердоган и поручио да људи не би требало да обраћају велику пажњу на цене на валутним тржиштима, већ да се фокусирају на "ширу слику".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи