Нишки аеродром и званично у државном власништву

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић потписали су уговор о преносу оснивачких права у јавном предузећу за аеродромске услуге "Аеродром Ниш", којим држава преузима управљање нишким аеродромом.

Зорана Михајловић је истакла да је "Аеродром Ниш" од стратешког значаја за Србију, као алтернативни аеродром београдском и резервни центар контроле летења из система СМАТСА, захваљујући, каже, новом торњу контроле лета који ће бити изграђен у Нишу.

"Преносом управљања на Владу Србије, биће омогућено нормално функционисање нишког аеродрома и обезбеђена средства за инвестиције које ће омогућити даљи развој нишког аеродрома, како би и у будућности био један од водећих у овом делу региона", каже Михајловићева.

Министарка подсећа да је Влада Србије одлуку о преносу оснивачких права са ЈП "Аеродром Ниш" на Републику Србију донела након вишегодишњих молби Града Ниша и менаџмента аеродрома да помогне даљи рад и развој нишког аеродрома, с обзиром на то да Град Ниш, као власник аеродрома, не располаже неопходним финансијским средствима.

Како се наводи у саопштењу потпредседнице Владе, Србија је у претходне четири године помогла нишки аеродром са укупно 9,8 милиона евра, од чега је 3,6 милиона евра помоћ у новцу и опреми коју је Аеродром "Константин Велики" добио од ваздухопловних предузећа и институција у власништву државе.

Број путника на нишком аеродрому у периоду 2014. до 2017. повећан је 248 пута, са 1.335 путника у 2014. на 331.582 у 2017, а превоз робе девет пута, са 284 на 2.542 тоне.

број коментара 15 пошаљи коментар
(четвртак, 09. авг 2018, 19:16)
mj.ch [нерегистровани]

Zasto bez referenduma?

Meni nisu cista posla. Da li se zna ko je do sada bio vlasnik niskog aerodroma. Kakvo oduzimanje ili konfiskacija pa nismo u komunizmu. ako ga je dosadasnji vlasnik prodao ili poklonio drzavi Srbiji onda je u redu. Niske vlasti to ne bi smele uraditi bez referenduma u Nisu. Za to se ipak narod pita.

(четвртак, 09. авг 2018, 18:53)
anonymous [нерегистровани]

A sada....

A sada....prodaja...naravno... Neće niko iz gradskih vlasti Niša umočiti prsti u tender prodaje...med je isključivo privilegija "velikih" iz Beograda. A nakon prodaje....privatni vlasnik će svim snagama nastojati da rentabilno radi....a naravno takav uspeh će biti pripisan....zna se već kom. Nego...neće auto uzbrdo punim teretom i sa povučenom ručnom kočnicom.

(четвртак, 09. авг 2018, 18:10)
anonymous [нерегистровани]

Niski aerodrom

Zarad daljeg razvoja Niskog aerodroma,najbolje je da bude u vlasnistvu drzave.

(четвртак, 09. авг 2018, 17:59)
anonymous [нерегистровани]

aerodrom

Drzava ce bolje brinuti o aerodromu.

(четвртак, 09. авг 2018, 17:37)
loki [нерегистровани]

kl

Država će mnogo bolje da vodi računa o aerodromu nego grad Niš.

(четвртак, 09. авг 2018, 16:54)
coa [нерегистровани]

"Konstantin Veliki" Niš

Aerodrom je "Konstantin Veliki", a ne Aerodrom "Niš".

(четвртак, 09. авг 2018, 16:22)
Aca [нерегистровани]

Avionn

Ovo je najbolja odluka i resenje za Niski aerodrom. Sad moze uspesnije i bolje da posluje.

(четвртак, 09. авг 2018, 16:10)
anonymous [нерегистровани]

@Е моје Нишлије

Pa sta ljudi mogu ? Zar vi ne shvatate da se narod odavno nista ne pita u ovoj drzavi ?

(четвртак, 09. авг 2018, 16:06)
Hrvoje [нерегистровани]

Uspeh

Verujem da država ima dobar plan za Niški aerodrom.

(четвртак, 09. авг 2018, 16:06)
Milos [нерегистровани]

pohvale

Sigurni smo da je najbolje da je niski aerodrom u drzavnim rukama. On je takodje od strateskog znacaja za nasu zemlju.