Турска компанија планира увоз 16.000 тона српске говедине

"ЕТЦИИ халал месо" из Турске, који је главни увозник меса у ту земљу, планира ове године из Србије да увезе до 6.000 тона говеђег меса, а следеће године 10.000 тона, изјавио је Танјугу представник компаније Џелал Наз.

У питању је компанија која је из фабрике "Срем Шид" већ извезла 1.000 тона говеђег меса, а Наз каже да су веома задовољни квалитетом говеђег меса у Србији и да планирају следеће године да увезу још 10.000 тона меса.

Председник Александар Вучић посетио је фабрику за прераду меса "Срем Шид", као пример успешне приватизације из стечаја и фирме којој су захваљујући новом Споразуму о слободној трговини с Турском, отворена врата за добро тржиште.

Фабрика је из стечаја приватизована 25. априла ове године, а купио је конзорцијум фирми "Агропапук" из Кукујеваца и Индустрије меса "Ђурђевић" из Пећинаца.

Наз за Танјуг истиче да са шидском фабриком имају интензивне контактне у последњих четири и по месеца и да су у последња два месеца успели да договоре одговарајући стандард меса намењеног турском тржишту.

"Сада радимо беспрекорно и презадовољни смо квалитетом меса које је извезено из Србије. Из Срем Шида смо извезли око 1.000 тона меса и планирано да наставимо сарадњу и у наредним годинама", додао је Наз.

До краја ове године ће бити увезено из Србије 5.000 или 6.000 тона из целе Србије, а за следећу годину планирамо да увеземо 10.000 тона из разних делова Србије", навео је Наз.

Нагласио да је то велика компанија која послује у разним земљама света и да свуда где дођу подстакну развој сточарства.

"Главни смо увозници меса за Турску и што се тиче квалитета одлично радимо свој посао. Турска има стандарад квалитета по питању клања, којег се држи која год да је држава у питању. То је у првом плану", навео је Наз.

Ђурђевић: Турска главно извозно тржиште 

Власник Индустрије меса "Ђурђевић" Миленко Ђурђевић је рекао да је тренутно турско тржиште главно за извоз меса.

"Најбољи и највећи купац нам је Турска. Одавде из 'Срем Шида' свеже месо може за 15 сати да оде до Истанбула. Само за два месеца смо кренули са извозом који раније није могао ни да се сања, док сада одавде иде за Турску око 100 бикова дневно", рекао је Ђурђевић.

Каже да је до сада у фабрику "Срем Шид" уложено више од три милона евра, а да је планирано укупно 3,5 милиона евра.

Додао је да новац треба уложити у још неку опрему, као и да су замолили председника Србије и министра пољопривреде Бранислава Недимовића да се повећају субвенције за сточарство: краве у систему "крава-теле", за музне краве и тов јунади.

"Још чекамо опрему за паковање из Немачке и то ће у току септембра бити завршено" прецизирао је Ђурђевић.

Потврдио је да ће та фабрика у наредном периоду, поред 130 нових радника, запослити још 20 до 30 људи када стигну нове машине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво