Контраударац Кине: Од 23. августа нове царине за САД

Кина уводи додатне тарифе у висини од 25 одсто на 16 милијарди долара вредан увоз из САД, које ће се примењивати на разноврсну робу – од горива, преко производа од челика и аутомобила до медицинске опреме, објавило је кинеско Министарство трговине.

Тарифе ће бити активиране 23. августа, наводи се у саопштењу, истог дана када и САД планирају да почну да наплаћују царине од 25 одсто на нову количину робе увезене из Кине у вредности од 16 милијарди долара, преноси Ројтерс.

Коначна кинеска листа америчких производа који подлежу царини се, међутим, разликује од нацрта из јуна, на којем се налазила и сирова нафта. Број категорија производа, на које ће се примењивати тарифе, сада је порастао на 333 са 114 из јуна, иако је укупна вредност остала иста.

Акције САД и претња председника САД Доналда Трампа царинама на све што стигне из Кине, изазвале су овакав одговор Кине, која је и раније обећала да ће узвратити једнаким тарифама на сваку акцију САД.

Америчка администрација је, наиме, одлучила да примени царине на 279 од 284 производа који су на листу за царињење додати у јуну, а вредност им је око 16 милијарди долара годишње.

На тој листи робе налазе се претежно индустријски производи као што су парне турбине и гвоздени носачи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво