Контраударац Кине: Од 23. августа нове царине за САД

Кина уводи додатне тарифе у висини од 25 одсто на 16 милијарди долара вредан увоз из САД, које ће се примењивати на разноврсну робу – од горива, преко производа од челика и аутомобила до медицинске опреме, објавило је кинеско Министарство трговине.

Тарифе ће бити активиране 23. августа, наводи се у саопштењу, истог дана када и САД планирају да почну да наплаћују царине од 25 одсто на нову количину робе увезене из Кине у вредности од 16 милијарди долара, преноси Ројтерс.

Коначна кинеска листа америчких производа који подлежу царини се, међутим, разликује од нацрта из јуна, на којем се налазила и сирова нафта. Број категорија производа, на које ће се примењивати тарифе, сада је порастао на 333 са 114 из јуна, иако је укупна вредност остала иста.

Акције САД и претња председника САД Доналда Трампа царинама на све што стигне из Кине, изазвале су овакав одговор Кине, која је и раније обећала да ће узвратити једнаким тарифама на сваку акцију САД.

Америчка администрација је, наиме, одлучила да примени царине на 279 од 284 производа који су на листу за царињење додати у јуну, а вредност им је око 16 милијарди долара годишње.

На тој листи робе налазе се претежно индустријски производи као што су парне турбине и гвоздени носачи.

број коментара 4 пошаљи коментар
(четвртак, 09. авг 2018, 10:32)
anonymous [нерегистровани]

Ameri, uvedite celom svetu sankcije !!!

...Vi to mozete Samo napred.

(четвртак, 09. авг 2018, 10:27)
anonymous [нерегистровани]

Opa Đurđo !!

... Samo napred.

(четвртак, 09. авг 2018, 10:13)
anonymous [нерегистровани]

Имамо победника

@Биће скупо и за једне и за друге

Победник је већ Кина. Имаће они тренутно губитке, али они интензивно се ослобађају америчких ефектива и повећавају сарадњу са другим земљама. Кинеско-америчка трговинска размена је за прошлу годину била 600 милијарди а по тренутно стању ове године неће достићи 450 милијарди. При томе руско-кинеска трговина је за првих 6 месеци дошла скоро на 80 милијарди и увелико ће прећи 100 милијарди (2016. је била тек 60 милијарди). Кинези су ето само ту скоро надокнадили губитак на америчком правцу. Слично се дешава са Аустралијом, Турском и низом других стратешких праваца. А ту америка не може да буде конкурентна и губљење тих тржишта за њих је неповратан процес који води у изолацију.

(среда, 08. авг 2018, 20:42)
anonymous [нерегистровани]

Биће скупо и за једне и за друге

Победника неће бити у овом трговинском рату, изгубиће и једни и други, а колатерална штета ће бити и сви други који тргују са њима.