У Србији 28.000 активних градилишта

Грађевинари у Србији обележавају свој дан. Поново су један од покретача привредног раста и развоја Србије, каже ресорна министарка Зорана Михајловић и додаје да се гради много више него пре неколико година, да је активно више од 28.000 градилишта, да ће до краја године бити завршен Коридор 10 и 106 километара Коридора 11.

На најзахтевнијој деоници на Коридору 10 – кроз Грделичку клисуру, ради више стотина радника. Завршен је већи део трасе од 26 километара, било је проблема са клизиштима код тунела Предејане, a у току је стабилизација терена са косинама.

"У односу на раније, данас се много брже и боље ради, и механизацијом. Људски фактор је много мање оптерећен", истиче радник Зоран Петровић.

Један од 33 моста која се граде кроз Грделичку клисуру, јесте и најдужи и највиши мост на јужном делу Коридора 10 – то је Врла.

На деоници код Владичиног Хана је и најдужи путни тунел – Манајле, са две тунелске цеви, просечне дужине 1.808 метара.

Комплетан Коридор 10, са опремањем тунела и завршетком деонице код Бујановца од осам километара, требало би да буде завршен до краја ове године. Министарка Михајловић је рекла да ће и на Коридору 11, део од Обреновца до Прељине бити пуштен у саобраћај до краја 2018.

На делу трасе било је проблема са извођачима радова, па је уговор раскинут.

"Путеви Ужице и Планум су одбили да раде на санацији те деонице према пројекту за санацију, који је направљен. Ми смо прошле недеље та два извођача потпуно склонили са градилишта, пустили гаранције и наплатили у буџет 350 милиона динара", објашњава Михајловићева.

У Србији је више од 28.000 активних градилишта, а грађевинарство у овој години бележи раст од 25 одсто. И даље је један од најтежих послова, нарочито на отвореном и на високим температурама.

"Радим осам година у грађевинарству, молерске радове. Задовољан сам, зарађујем довољно за своју породицу и себе, услови су добри, солидни", каже радник Ненад Милосављевић.

Новица Јанчић, директор грађевинске фирме у Врању, указује да много радника ради код неких послодаваца и на црно. "Око опреме и мера заштите и безбедности се штеди, мада ипак се иде напред и у том смеру", навео је Јанчић.

Прво ће у Нишу и Врању почети изградња станова за припаднике снага безбедности. До краја августа, знаће се локације у Београду, рекла је министарка Михајловић. Градиће се 5.203 стана у седам градова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво