Какву корист Србији доноси гасовод између Бугарске и Турске

Турска је већ главни снабдевач гаса у Југоисточној Европи. А све важнију улогу у дотоку нових количина гаса има и Бугарска, која се пре неколико дана, са још једном гасном цеви повезала са турским складиштима. Предност тог гасовода је што је двосмерни, што значи да обе земље једна другој могу испоручивати гас.

Европска унија је још пре две године дала зелено светло Бугарској да прави гасно чвориште на обалама Црног мора. Друга цев двосмерног гасовода са Турском, иако дуга само 20 километара, Бугарској доноси доток нових 1,7 милијарди кубика гаса годишње.

"Сада смо изградили гасовод који ће омогућити повратне токове како бисмо могли добити гас из Турске, из Азербејџана и из Русије", каже Бојко Борисов, премијер Бугарске.

"Нови гасовод повећаће капацитет и омогућити повратну везу која се може користити у будућности за транспорт гаса у Бугарску", каже Фатих Донмез, турски министар енергетике и природних ресурса.

Турска располаже са озбиљним залихама гаса – поред већ два постојећа директна дотока руског гаса – Плавим и Трансбалканским гасоводима, ускоро са Русима завршава и трећи – Турски ток.

У јуну је отворила и гасовод ТАНАП, који допрема гас из Азербејџана а који је са гасоводом ТАП део "Јужног гасног коридора" за транспорт гаса све до Италије.

Нова бугарско-турска спона свакако значи и нашој земљи, јер се са Бугарском убразано ради на пројекту такође двосмерног гасовода од Ниша до Софије.

"Веома је значајно зато што је Турска нама близу, од Турске преко Бугарске нема неке велике даљине. Идуће године треба да се заврши уговор између 'Гаспрома' и 'Нафтогаса' и вероватно да транспорт гаса неће ићи преко Украјине за наше потребе, тако да су овакви гасоводи веома важни за Србију како бисмо обезбедили у даљем периоду испоруке гаса за наше потребе", каже Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије.

Да Европи треба све више гаса и да тражи нове изворе, потврђује и Северни ток 2. Упркос америчком противљењу, Немачка и Русија напредују са градњом тог гасовода. Ових дана почело је и полагање цеви подно Балтика.

број коментара 0 пошаљи коментар