Николић: Економски и политички односи Србије и Кине веома добри

Председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић каже да су економски и политички односи Србије и Кине веома добри, али да је потребно јачати сарадњу у областима туризма, пољопривреде, енергетике, спорта и културе.

Томислав Николић је, након сусрета са представницима провинције Фуђиен на челу са чланом Сталног комитета Комунистичке партије Кине Лианг Ђиањонгом, који бораве у Србији, изразио очекивање да ће привредна сарадња две земље у наредном периоду још снажније напредовати.

Николић је навео да се почетна сарадња између Србије и Кине односила на велике инфраструктурне објекте, али да треба ојачати сарадњу у областима туризма, пољопривреде, енергетике, спорта и културе, а превасходно у заједничким производним подухватима.

Председник Националног савета нагласио је да Србија са Кином развија економске односе засноване на поштовању пријатељства, културних, историјских и традиционалних вредности.

"Ми смо задовољни свим кинеским фирмама које послују у Србији и имамо изванредан однос са амбасадом Кине у Србији. Будући да Кинеска банка подржава развојне пројекте у Србији, треба на све начине оснажити сарадњу", поручио је Николић.

Лианг Ђиањонг је истакао да је пријатељство Србије и Кине вечно, као и да сарадња двеју држава има просперитет у области енергетике и производње.

Лианг је нагласио да је ова посета јако важна због јачања међусобних односа и трговинско-економске сарадње, као и јачања туристичке размене.

Како је рекао, циљ посете је да се реализују пројекти договорени између председника Си Ђинпинга и Томислава Николића, као и пројекти који се односе на иницијативу "Један појас, један пут".

Лианг је изразио очекивање да ће велики допринос овој сарадњи дати Национални савет на челу са Николићем, којем је упутио позив па посети провинцију Фуђиен.

број коментара 0 пошаљи коментар