НБС: Нема захтева ППФ за сагласност у вези са преузимањем "Теленор" банке

Народна банка Србије саопштила је данас да није примила ни један захтев за давање претходне сагласности за стицање власништва над "Теленор" банком од ППФ групе, а поводом медијских написа да је Комисија за заштиту конкуренције Србије ППФ групи одобрила преузимање те банке, која је део "Теленор" групе.

"НБС истиче да од јануара, када је одбила захтев једног правног лица поднет 2017. године, које је у име и за рачун физичког лица (РСЦ Инвестментс Б.В.Холандија у име и за рачун Елвин Вехип Гури-а) намеравало да стекне власништво у овој банци, није примљен ни један захтев за давање претходне сагласности за стицање власништва у поменутој банци, па ни захтев ППФ групе", пише у саопштењу.

Из НБС указују на то да, тек након пријема уредног захтева за давање претходне сагласности за стицање власништва у банци, отпочиње поступак оцене поднетог захтева, те да је Народна банка Србије једина надлежна да о том захтеву коначно одлучује.

Истичу да у прилог томе говоре "императивне одредбе Закона о банкама, којима је прописано да ниједно лице не може без претходне сагласности НБС стећи директно или индиректно власништво у банци које му омогућава од пет одсто и више гласачких права у тој банци".

"Теленор" група је саопштила у јуну да је потписала уговор о продаји 100 одсто власништва Теленор банке у региону централне и источне Европе чешкој инвестиционој ППФ групи.

Норвешка групација је тада навела да је "стицање већинског власништва у Теленор банци од стране ППФ групе условљено је корпоративним и регулаторним сагласностима Народне банке Србије, што је најважнији корак у даљем процесу, као и Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије и Агенције за заштиту конкуренције Републике Црне Горе".

ППФ је највећа инвестициона група у централно-источној Европи која улаже у различите секторе, попут банкарства и потрошачких финансијских услуга, телекомуникација, некретнина и биотехнологије.

Присутна је на тржиштима Европе, Русије, САД-а и Азије, и располаже имовином у вредности већој од 38 милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво