"Дајмлер" одустао од ширења пословања у Ирану због санкција

Немачка аутомобилска компанија "Дајмлер" одустала је од планираног ширења пословања у Ирану, након обнављања америчких санкција Техерану и претњи председника САД Доналда Трампа да ће казнити компаније које послују у тој земљи.

Немачки гигант је до даљег суспендовао своје "ограничене" активности у Ирану јер су трговинска ограничења данас ступила на снагу, наводи се у саопштењу произвођача "Мерцедес-Бенца", а преноси агенција "Блумберг".

"Дајмлер" је 2016. године пожурио да поново успостави односе са Ираном, потписујући прелиминарне уговоре са највећом иранском аутомобилском компанијом "Иран Кодро" о продаји и производњи камиона.

Откако су Техерану 2016. године ублажене санкције, Иран је испливао као атрактивна дестинација за остваривање пословног раста, а иранска трговина са Европом је премашила 10 милијарди долара.

Међутим, сада, када су САД изашле из нуклеарног споразум са Ираном и обновиле санкције, компаније су почеле постепено повлачење, те се тако прошлог месеца француски "Рено" придружио ПСА групи и најавио свој одлазак.

"Наставићемо да помно пратимо политичку ситуацију, нарочито у вези са будућношћу нуклеарног споразума", поручују из "Дајмлера".

број коментара 4 пошаљи коментар
(уторак, 07. авг 2018, 19:17)
Ojs,ojs šaronja! [нерегистровани]

Ovo mi je ulepšalo veče:

"I drugi prave vozila",a Nemci ljimuzine!

(уторак, 07. авг 2018, 18:57)
Gastarbajtovanje [нерегистровани]

U Nemačkoj je 1,21 milion radnih mesta...

nepopunjeno,što je 115.000 više nego u istom,2.kvartalu od prošle godine!-Šta se čeka,šta se čeka...

(уторак, 07. авг 2018, 16:01)
anonymous [нерегистровани]

Doći će maca na vratanca

I drugi prave vozila

(уторак, 07. авг 2018, 15:55)
anonymous [нерегистровани]

sve po propisu

Americka demokratija...