"У интересу Швајцарске да помогне Србији"

Aмбасадор Швајцарске у Београду, Филип Ге рекао је да је инвеститорима и приватним компанијама из те земље Србија из више разлога занимљива, и да ће и даље имати приориотет у швајцарском Програму за Источну Европу.

"За швајцарске компаније Србија има добру позицију због одличног образовања у области инжењерства и у ИТ сектору, а такође српско тржиште је веома близу швајцарском што је важна предност. Ниски трошкови производње су предност српске економије, зато инвестирамо у Србију", рекао је Ге за Први програм Радио Београда. 

Приватне компаније, како је истакао, воле да инвестирају у земље где има профита и предвљивости, а да профитабилност углавном није проблем у земљама Источне Европе зато што оне тек треба да сустигну друге земље.

Такође, додао је, Срби добро говоре енглески језик. Према његовим речима, било је неколико компанија које су изабрале Србију за инвестирање на основу два критеријума – први је био језик, односно фантастично познавање енглеског, а друга предност међу многима јесте чињеница да имате четири лета дневно Цирих–Београд.

"Швајцарска је камен стабилности, али њена стабилност и безбедност зависи и од стабилности у другим блиским земљама. Европа не би била Европа без Србије, а Србија и Швајцарска су суседи без обзира на границу тако да је у интересу Швајцарске да помогне Србији да се суочи са својим изазовима како би Западни Балкан могао да постане регион мира и да дугорочни просперитет постане свакодневица", рекао је амбасадор Ге.

И то је разлог зашто је Швајцарска један од главних билатералних донатора, објашњава он и додаје да улогу посвећености Швајцарске Србији има и велика дијаспора.

број коментара 0 пошаљи коментар