До краја године још два велика ветропарка

Најновија светска истраживања показују да би ветар који дува само изнад океана могао да обезбеди струју за све људе на планети. Србија већ има три мања ветропарка а до краја године добиће и два велика. Уз те стране инвестиције и ЕПС развија пројект ветропарка код Костолца. Вредност свих инвестиција у енергију ветра је око милијарду евра.

Градња највећег ветропарка "Чибук" код Ковина је при крају. Са 57 ветрогенертора, конзорцијум кога предводи инвестирор из Уједињених Арапских Емирата, обезбедиће струју за 113 хиљада домаћинстава. Још 70 хиљада грађана струју ће имати и из друге по величини ветрофарме "Ковачица", коју граде Израелци. На њиховом градилишту ради двеста домаћих радника и већ довлаче стубове за ветротурбине.

"Завршили смо преко 40 километара реконструкције и изградње путева, у атару општине Ковачица поставили смо готово све темеље ветрогенертаора и ускоро почињемо са монтажом елеметата ветрогенертора на локацији ветропарка", каже Милош Цолић из Ветропарка "Ковачица".

У атару Алибунара белгијски "Елисио" прошле године пустио је у рад један ветропарк и почео градњу другог, а заједно ће снабдевати 43 хиљаде домаћинстава. Већ две године и код Куле и Вршца врте се ветрогенертори италијанског "Финтела", који у јужном Банату гради и ветропарк "Кошава".

"Петсто мегавата ће бити произведено из енергије ветра. У наредних неколико година ући ћемо у нови циклус који ће обезбедити за период након 2020. додатне капацитете и повећање енергије из обновљивих извора у нашој укупној потрошњи", каже министар рударства и енергетике Александар Антић.

Иначе, Србија се обавезала да ће, до краја ове деценије, удео обновљиве енергије са 23 посто повећати на 27 процената.

"Светска прогноза до 2050. године – 50 одсто укупно произведене електричне енергије биће из обновљивих извора. Обновљиви извори на ниском напону ће итекако утицати на смањење губитка електричне енергије", указује Аца Марковић из Агенција за енергетику.

Европска унија је још амбициознија – зацртали су да се земље чланице до половине века потпуно снабдевају чистом енергијом а ветар је један од најзначајнијих извора. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво