До краја године још два велика ветропарка

Најновија светска истраживања показују да би ветар који дува само изнад океана могао да обезбеди струју за све људе на планети. Србија већ има три мања ветропарка а до краја године добиће и два велика. Уз те стране инвестиције и ЕПС развија пројект ветропарка код Костолца. Вредност свих инвестиција у енергију ветра је око милијарду евра.

Градња највећег ветропарка "Чибук" код Ковина је при крају. Са 57 ветрогенертора, конзорцијум кога предводи инвестирор из Уједињених Арапских Емирата, обезбедиће струју за 113 хиљада домаћинстава. Још 70 хиљада грађана струју ће имати и из друге по величини ветрофарме "Ковачица", коју граде Израелци. На њиховом градилишту ради двеста домаћих радника и већ довлаче стубове за ветротурбине.

"Завршили смо преко 40 километара реконструкције и изградње путева, у атару општине Ковачица поставили смо готово све темеље ветрогенертаора и ускоро почињемо са монтажом елеметата ветрогенертора на локацији ветропарка", каже Милош Цолић из Ветропарка "Ковачица".

У атару Алибунара белгијски "Елисио" прошле године пустио је у рад један ветропарк и почео градњу другог, а заједно ће снабдевати 43 хиљаде домаћинстава. Већ две године и код Куле и Вршца врте се ветрогенертори италијанског "Финтела", који у јужном Банату гради и ветропарк "Кошава".

"Петсто мегавата ће бити произведено из енергије ветра. У наредних неколико година ући ћемо у нови циклус који ће обезбедити за период након 2020. додатне капацитете и повећање енергије из обновљивих извора у нашој укупној потрошњи", каже министар рударства и енергетике Александар Антић.

Иначе, Србија се обавезала да ће, до краја ове деценије, удео обновљиве енергије са 23 посто повећати на 27 процената.

"Светска прогноза до 2050. године – 50 одсто укупно произведене електричне енергије биће из обновљивих извора. Обновљиви извори на ниском напону ће итекако утицати на смањење губитка електричне енергије", указује Аца Марковић из Агенција за енергетику.

Европска унија је још амбициознија – зацртали су да се земље чланице до половине века потпуно снабдевају чистом енергијом а ветар је један од најзначајнијих извора. 

број коментара 3 пошаљи коментар
(уторак, 07. авг 2018, 09:40)
Вибрирајући трилер [нерегистровани]

Ко се то обавезује у наше име

Колико знам, до краја 2020. чланице ЕУ су се обавезале да им удео струје из обновљивих извора буде 20%. Ми смо тај услов одувек испуњавали са нашом хидроенергијом. Ко се то обавезује у наше име и на штету наших новчаника, јер ми плаћамо те ветропаркове кроз рачуне за струју, нешто што нам нико не тражи? Ко се то прави толико галантан, фаца и најевропљанин на туђ рачун?

(понедељак, 06. авг 2018, 17:39)
anonymous [нерегистровани]

@Gde je kraj

То се сав наш народ пита, али политичаре то не интересује. Све дај странцима, да граде путеве, мостове, ветро-паркове, стамбене зграде, узимају профит и извлаче из Србије, а наше грађевинске фирме нека пропадају. Драго ми је да се гради, нормално, али дајте да наше фирме то раде, пустите Американце, Израелце, Аустријанце који гледају само да нас искористе, а политички нам враћају - и сами можемо видети како.

(понедељак, 06. авг 2018, 07:35)
Raja anonymous [нерегистровани]

Gde je kraj

ne mislimo o svom narodu i državi. uvlačimo se onima koji su priznali Kosovo i jačamo njihovu ekonomiju. Umesto da smi uzeli kredite i gradili vetroparkove kao svoja prduzeća da naš narod i privreda imaju jeftinu struju, nama će gazde biti iz emirata, amerike izraela i . ... . samo ništa maše neće biti a kda udare cene oči će da iskaču. A vetar duva te duva. Gde nam je pamet pa da o svom trošku gradimo za naš narod i dobijemo jeftinu struju da od nikog ne zavisimo.