Кркобабић: Мапа рејона Србије неопходна за равномеран развој

Неопходно је што пре дефинисати нову политику равномерног регионалног развоја која би смањила неједнакости региона у Србији, поручио је министар задужен за регионални развој и рад јавних предузећа Милан Кркобабић, након састанка са директорима три регионалне развојне агенције.

На састанку су разматране мере за равномерни регионални развој земље кроз припреме за фомирање Националног савета за регионални развој и израду нове Стратегије регионалног развоја Србије.

"Неопходно је што пре дефинисати нову политику равномерног регионалног развоја која би смањила неједнакости региона, а истовремено поспешила њихово индивидуално развијање и препознатљиве особености", рекао је Кркобабић.

Министар је истакао да је први корак у том, како се наводи, великом неодложном послу, израда мапе рејона Србије који треба да представљају заокружено јединство природних, демографских, економско-привредних, социолошких и културних особености са упечатљивим гравитационим центром.

"Хоћемо прецизну мапу Србије, мапу рејона", рекао је Кркобабић.

У изради мапе реона кључну улогу, како је навео министар, имаће Академијски одбор за село Српске Академије наука и уметности на челу са академиком Драганом Шкорићем, уз сарадњу свих релевантних одбора Академије за реализацију овог пројекта од највећег националног значаја.

Лукић: Различите мере за развијена и неразвијена подручја

Председник скупштине Асоцијације акредитованих развојних агенција Србије Славко Лукић објаснио је да модел који је министар изнео значи да ће различита мера бити у неразвијеним брдско-планинским подручјима од неких развијених индустријских центара.

Данашњем састанку, поред Лукића, присуствовали су директор Акредитоване Регионалне Развојне Агенције (АРРА) Панонрег из Суботице Милан Маличевић и Самир Качапор из Новог Пазара.

Ове развојне агенције део су Српске Акредитоване Регионалне Развојне Агенције (САРРА), која броји 16 чланица на територији Републике Србије.

Своје услуге пружају у секторима руралног развоја, инфраструктуре, животне средине, туризма и члан су релевантних међународних организација и иза себе имају 432 пројекта укупне вредности 106 милиона евра.

број коментара 0 пошаљи коментар