Љајић: Приштина укинула спорне царине на воће и поврће

Привремене институције у Приштини укинуле су спорну одредбу о заштитној царини од 30 одсто на увоз сезонског воћа, поврћа и кукуруза, која је уведена 13. јула ове године, каже за "Танјуг" потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић. 

Приштина је прошле недеље укинула заштитне царине на 14 производа, а најновија одлука се односи на преосталих седам врста воћа и поврћа. 

Љајић је додао да је попуштање Приштине последица "притиска и одлучне реакције Србије, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе", које су се прошле недеље, на министарском састанку у Београду, "јединствено супротставиле овој и свакој другој врсти баријера у трговини". 

"Четири земље ће наставити да инсистирају на укидању преосталих царинских и ванцаринских баријера које је раније увела Приштина. Само кроз слободан проток људи, роба и услуга може доћи до стварања заједничког економског простора на Западном Балкану, који је у апсолутном интересу свих страна ЦЕФТА, јер повећава конкурентност наших привреда и отвара могућност нових инвестиција у региону", каже Љајић.

Подсећа да су и даље на снази баријере Приштине према промету брашна и термблокова из централне Србије, млеку и млечним производима из Босне и Херцеговине и пиву из Црне Горе. 

Љајић, међутим, каже да је најновија најава из Приштине и Тиране о брисању граница у потпуној супротности са принципима регионалне сарадње и даљих економских интеграција Западног Балкана. 

"Такви, једнострани потези, пре су увод у реализацију великодржавног пројекта, него што подстичу јачање привредних и трговинских веза у региону", закључује Љајић. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво