Љајић: Приштина укинула спорне царине на воће и поврће

Привремене институције у Приштини укинуле су спорну одредбу о заштитној царини од 30 одсто на увоз сезонског воћа, поврћа и кукуруза, која је уведена 13. јула ове године, каже за "Танјуг" потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић. 

Приштина је прошле недеље укинула заштитне царине на 14 производа, а најновија одлука се односи на преосталих седам врста воћа и поврћа. 

Љајић је додао да је попуштање Приштине последица "притиска и одлучне реакције Србије, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе", које су се прошле недеље, на министарском састанку у Београду, "јединствено супротставиле овој и свакој другој врсти баријера у трговини". 

"Четири земље ће наставити да инсистирају на укидању преосталих царинских и ванцаринских баријера које је раније увела Приштина. Само кроз слободан проток људи, роба и услуга може доћи до стварања заједничког економског простора на Западном Балкану, који је у апсолутном интересу свих страна ЦЕФТА, јер повећава конкурентност наших привреда и отвара могућност нових инвестиција у региону", каже Љајић.

Подсећа да су и даље на снази баријере Приштине према промету брашна и термблокова из централне Србије, млеку и млечним производима из Босне и Херцеговине и пиву из Црне Горе. 

Љајић, међутим, каже да је најновија најава из Приштине и Тиране о брисању граница у потпуној супротности са принципима регионалне сарадње и даљих економских интеграција Западног Балкана. 

"Такви, једнострани потези, пре су увод у реализацију великодржавног пројекта, него што подстичу јачање привредних и трговинских веза у региону", закључује Љајић. 

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 03. авг 2018, 13:05)
dana [нерегистровани]

b

Ako postaje pravila za ostale onda postoje i za njih!

(петак, 03. авг 2018, 12:47)
Markoni [нерегистровани]

Očekivano

Posle početnog inata nisu imali kuda, inače bi dobili recipročne mere sa naše strane.