Топлички шљивици пуни рода, воћари страхују због цене

У Топличком крају шљива је ове године одлично родила, а уочи почетка бербе, воћари страхују хоће ли бити откупљивача и по којој цени ће је продати. Иако су последњих година значајно повећани смештајни и прерадни капацитети, стручњаци упозоравају да они још увек нису довољни за прихват рода са више хиљада хектара под овим воћем, нарочито у родним годинама.

Да је пред топличким воћарима велики посао, најбоље сведоче слике из овдашњих шљивика, који су се готово до земље повили од рода. Берићетна година, према речима произвођача, извесно је доноси велики рад током бербе, али и по правилу нижу цену, због велике понуде.

"Све ће то да оде по, негде око 12-13 динара, не више, то је баш, баш мало. Пре десет година цена је била 32,33 динара за руско тржиште, сада ти људи се више не појављују овде код нас", каже воћар из Горњег Гргура Драгиша Игњатовић.

У хладњачама које ових дана прерађују углавном јагодасто воће, припремају се за смештај и прераду знатно већих количина шљива него обично, не искључујући могућност повремених проблема у откупу, због скоро рекордног рода.

"Постоји могућност да буде слична ситуација као сад са вишњом, али ја се надам, што се нас тиче, ми смо спремни, тако да можемо да прихватимо велику количину робе", напомиње технолог у хладњачи "Макс" у Међухани Мирослав Марић.

За неколико дана у пуном погону биће и овдашње сушаре, које прошле године, због недостатка сировина, нису радиле.

 "Ми не размишљамо пошто имамо ту, ја имам сушару, има ту комшија, радимо своју, мало откупимо и тако", истиче власник сушаре у Горњем Гргуру Небојша Виријевић.

Бојан Николић из Општине Блаце каже да не верује да ће сав род у том крају моћи да се преради.

"Опет ће део рода отићи у, да кажем, западну Србију и тамо ће се прерађивати, али кажем, доста су се капацитети повећали и то је позитивно у целој овој причи", истиче Николић. 

Иако је воћарима преко потребан свеж новац, значајан део овогодишњег рода биће прерађен и у ракију, која је, због свог квалитета, позната и ван граница наше земље. Шљива се традиционално гаји у Топлици, а општине Блаце и Прокупље, по површинама и годишњој производњи, заузимају водећа места у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво