Мали: Највећи раст БДП-а у последњих 10 година

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да је у првих шест месеци ове године остварен раст БДП-а од 4,5 одсто, што је највиша стопа раста за првих шест месеци у последњих 10 година.

Синиша Мали је истакао да је то импресиван резултат, и још једна потврда да се наша привреда успешно развија, те да је Србија постала финансијски стабилна земља, примамљива за инвеститоре.

Додао је и да је, према флеш процени Републичког завода за статистику (РЗС), раст БДП-а у другом кварталу износио 4,4 одсто међугодишње.

Како је истакао, Министарство финансија врши анализе и на месечном ниовоу, а према проценама, раст у јуну, у односу на јун претходне године, највећи је у последњој деценији.

"Према проценама Министарства финансија, у јуну 2018. привреда је убрзала раст на 5,2 одсто међугодишње, што је једна од највиших месечних стопа раста у последњих 10 година. Тиме је у првој половини године остварен раст БДП од нешто преко 4,5 одсто, што је такође најбољи резултат у последњој деценији", рекао је министар финансија.

Истакао је да је раст диверсификован, односно приметан је у свим секторима.

"Ови одлични резултати потврда су одговорно спроведених реформи у претходном периоду", рекао је Мали.

Како је саопштило Министарство финансија, Мали је нагласио да Србија бележи знатно већи привредни раст од просечног раста у земљама региона и ЕУ, а да позитиван допринос настављају да дају сви производни сектори, првенствено услужна и грађевинска активност.

Говорећи о флеш процени РЗС да је раст БДП у другом кварталу износио 4,4 одсто међугодишње, Синиша Мали је истакао да је према анализи Министарства финансија најснажнији међугодишњи раст остварен у сектору грађевине (23,1 одсто) што је последица убрзања реализације инфраструктурних пројеката државе, али и јачања приватне грађевинске активности.

"Посебно је похвално што је приметан раст у свим секторима, од грађевине до пољопривреде. Управо то говори у прилог томе да је Србија постала земља са стабилним привредним растом и са стабилним јавним финансијама. Захваљујући одговорној политици коју водимо, и фискалној дисциплини коју смо постигли, створен је простор за повећање плата и пензија, које нас очекује у наредном периоду", истакао је министар финансија.

Прецизирао је да је раст трговинског промета, туристичких услуга, као и стабилно повећање сектора информационо-комуникационих технологија, обезбедило међугодишњи раст услужног сектора од 3,4 одсто.

Истакао је добре резултате у пољопривреди и навео да имамо добру пољопривредну сезону, која према процени Министарства финансија обезбеђује међугодишњи раст те делатности од 11,7 одсто у другом кварталу.

Министар је навео и да индустријска производња бележи повећање физичког обима од 2,5 одсто у односу на исти период претходне године, што је вођено растом прерађивачке индустрије, посебно у делатностима производње основних метала, машинске и опорављене прехрамбене индустрије.

број коментара 4 пошаљи коментар
(среда, 01. авг 2018, 04:06)
anonymous [нерегистровани]

Dilema

Šta li o ovoj izjavi misle penzioneri i oni kojima su plate umanjene već četvrtu godinu?

(уторак, 31. јул 2018, 16:17)
Odisej [нерегистровани]

ekonomska politika

To je rezultat vođenja dobre ekonomske, monetarne i fiskalne politike.

(уторак, 31. јул 2018, 16:14)
Nikola [нерегистровани]

Мали: Највећи раст БДП-а у последњих 10 година

Ovo su realne stvari koje oslikavaju napredak Srbije. Srbija treba samo ovako da nastavi.

(уторак, 31. јул 2018, 16:01)
Branko Bandić [нерегистровани]

BDP

Ovakve stvari želimo da čujemo. Sve čestitke.