Брнабић: На јесен укидање закона о умањењу пензија

Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће Влада у октобру или новембру предложити парламенту укидање Закона о привременом умањењу пензија и да добри економски резултату за првих шест месеци ове године дају простор за нешто раније повећање пензија, али и плата у јавном сектору.

Ана Брнабић је истакла да је раст БДП-а у другом кварталу ове године 4,4 одсто, што је, каже, одлична вест, јер је у том периоду планиран раст од 3,6 одсто.

"Ако имамо раст у првом кварталу 4,6 - 4,7, а у другом 4,4 одсто, онда је економски раст у првој половини године 4,5 одсто, што је далеко више од оног што је било предвиђено. Уз добру ситуацију у буџету и фискалну дисциплине, то нам даје простор за нешто раније повећање пензија, укидање Закона о привременом умањењу пензија и већи простор за размишљање о повећању плата у јавном сектору", рекла је премојерка.

Одговарајући на питања новинара, навела је да је претходних дана разговарала са председником Србије Александром Вучићем и министром финансија Синишом Малим и да очекује да ће у наредних неколико дана изаћи са "временским одредницима" у вези са повећањем примања.

"Али, сигурно ћемо ићи са предлогом Скупштини о укидању Закона у октобру или новембру и такође на још једно повећање плата у јавном сектору", нагласила је председница Владе.

Оно на чему се, каже, у последња два месеца интензивно ради јесте коначно уређење система плата, које је одлагано, како бисмо од јануара наредне године имали платне разреде у јавном сектору.

Премијерка је напоменула да су ресорна министарства почела разговоре о томе са синдикатима.

број коментара 5 пошаљи коментар
(среда, 01. авг 2018, 07:17)
Miljana [нерегистровани]

jujhjh

Ovo je vest koja ce obradovati nase penzionere.

(среда, 01. авг 2018, 00:47)
Fudbaler [нерегистровани]

Povećanje BDP

Stvarno jedna od lepših vesti za građane Srbije.Najviše je tome doprinelo povećanje BDP-a i privlačenje stranih investicija.

(уторак, 31. јул 2018, 14:49)
Goran [нерегистровани]

Penzije

Dosadašnje umanjenje penzija je pomoglo državi da stane na stabilne noge.

(уторак, 31. јул 2018, 13:26)
Sasa NS [нерегистровани]

Povecanje

Grade se zdrave osnove. Bez zdrave privredne klime nema ni povećanja plata i penzija.

(уторак, 31. јул 2018, 13:13)
anonymous [нерегистровани]

Lepa vest

Ovo će obradovati penzionere, koji će nakon restruktivnih mera, čije sprovođenje nije moglo da se izbegne, dobiti povećanje.