Влада договара са Турском нове квоте за извоз говеђег меса

У Анкару сутра путују министри трговине и пољопривреде како би разговарали о квотама за извоз говеђег меса у Турску. Разговараћемо о квотама за 2019, да повећамо извоз јер имамо довољан фонд, поручује министар Бранислав Недимовић. За извоз ће бити и довољно пшенице и кукуруза, чији је род бољи него претходних година.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић оценио је да је ова сезона била екстремна за пољопривреднике због великог броја кишних дана и града, али да житарице нису страдале.

Жетва пшенице је завршена пре 10, 15 дана, а приноси су добри, премда је квалитет био лошији у неким деловима земље. За извоз остаје око два милиона тона пшенице, а, како министар истиче, добро је за наше ратаре што нема довољно пшенице на светском тржишту.

Добро је родио и кукуруз, можда је и најбоља година у односу на претходне, оценио је Недимовић гостујући у Дневнику РТС-а. 

У Анкару сутра путују министри трговине и пољопривреде како би разговарали о квотама за извоз говеђег меса у Турску.

"Имамо бесцарински извоз, а сутра ћемо разговарати о квотама за 2019, да повећамо извоз јер то можемо, имамо фонд за то, али морамо да радимо на репродуктивном материјалу", рекао је Недимовић истичући да ће се разговарати и о сунцокретовом уљу.

Министар пољопривреде истиче да је примљен и позив из Израела, како би се разговарало и о извозу у ту земљу.

"Морамо да нађемо баланс, зато радимо са Министарством трговине како не бисмо направили поремећај. Имамо потенцијал, наредних година рашће тржиште говеђег меса", рекао је Недимовић додајући да ће бити довољно меса за домаће потребе.

Јуче је донет национални план руралног развоја, који подразумева пројекције за 2018, 2019. и 2020. годину.

Циљ је, објашњава Недимовић, да се направи предвидљив систем, како би пољопривредници знали да ли да очекују субвенције, средства из фондова ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво