Купинари незадовољни, не исплати се унајмити бераче

Произвођачи купине у ражањском крају задовољни су овогодишњим родом и квалитетом тог воћа. Ипак, више од 90 одсто засада купина остало је необрано, јер се, због ниске откупне цене произвођачима не исплати да, поред досадашњег улагања у производњу, плате још и бераче. Тако је велики број домаћинстава у овом воћарском крају ове године на губитку.

Иако су читаве године радили и улагали у засаде купина, сада једино могу да гледају како овогодишњи род пропада, или да упуте позив попут Малише Нешића из села Подгорац: "Ко хоће да бере нека дође слободно, нико не брани. Нека беру, нека носе."

"Под један, нико не откупљује купине, а под два - ако и откупљују другу класу плаћају од 15 до 17 динара по килограму", истиче Бранислав Рајковић из тог села.

Хладњачари не откупљују чачанску бестрну купину, а она чини 90 одсто свих засада. Остало је сорта лох нес, која има нешто вишу цену.

"Цена није нека, али немам где, морам да предам. Четрдесет динара по килограму ако није буђава, скапала, да није превише мекана", објашњава Слободан Јанковић.

Ово је трећа година заредом како је откупна цена купина изузетно ниска.

"Тако да је сама производња купина угрожена, иако је подигнуто тридесетак процената нових засада, ове године је крај поризводње купине у ражањском крају, јер ће више од 50 одсто засада бити искрчено", навео је Зоран Стојановић из Удружења воћара Ражањ.

И поред проблема произвођача, традиционални Дани купине у Ражњу су одржани, са стручним предавањима, изложбом механизације и готових производа.

Дејан Стамболић једини се у ражањском крају бави прерадом купина. Годишње са сопствених плантажа прерађује око шест тона овог воћа у тражено купиново вино, сок и слатко.

"Може да се живи боље него да дајем воће као сировину. Уложим 300 до 400 евра за одржавање купина годишње, а зарадим око милион динара", истиче Дејан.

Са производњом која чини 70 одсто европске, односно 17 одсто укупне светске производње купина, Србија је четврта земља у свету по производњи овог воћа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се