Купинари незадовољни, не исплати се унајмити бераче

Произвођачи купине у ражањском крају задовољни су овогодишњим родом и квалитетом тог воћа. Ипак, више од 90 одсто засада купина остало је необрано, јер се, због ниске откупне цене произвођачима не исплати да, поред досадашњег улагања у производњу, плате још и бераче. Тако је велики број домаћинстава у овом воћарском крају ове године на губитку.

Иако су читаве године радили и улагали у засаде купина, сада једино могу да гледају како овогодишњи род пропада, или да упуте позив попут Малише Нешића из села Подгорац: "Ко хоће да бере нека дође слободно, нико не брани. Нека беру, нека носе."

"Под један, нико не откупљује купине, а под два - ако и откупљују другу класу плаћају од 15 до 17 динара по килограму", истиче Бранислав Рајковић из тог села.

Хладњачари не откупљују чачанску бестрну купину, а она чини 90 одсто свих засада. Остало је сорта лох нес, која има нешто вишу цену.

"Цена није нека, али немам где, морам да предам. Четрдесет динара по килограму ако није буђава, скапала, да није превише мекана", објашњава Слободан Јанковић.

Ово је трећа година заредом како је откупна цена купина изузетно ниска.

"Тако да је сама производња купина угрожена, иако је подигнуто тридесетак процената нових засада, ове године је крај поризводње купине у ражањском крају, јер ће више од 50 одсто засада бити искрчено", навео је Зоран Стојановић из Удружења воћара Ражањ.

И поред проблема произвођача, традиционални Дани купине у Ражњу су одржани, са стручним предавањима, изложбом механизације и готових производа.

Дејан Стамболић једини се у ражањском крају бави прерадом купина. Годишње са сопствених плантажа прерађује око шест тона овог воћа у тражено купиново вино, сок и слатко.

"Може да се живи боље него да дајем воће као сировину. Уложим 300 до 400 евра за одржавање купина годишње, а зарадим око милион динара", истиче Дејан.

Са производњом која чини 70 одсто европске, односно 17 одсто укупне светске производње купина, Србија је четврта земља у свету по производњи овог воћа.

број коментара 7 пошаљи коментар
(уторак, 31. јул 2018, 10:41)
anonymous [нерегистровани]

dalja prerada

Vi prodajete sirovinu. Tu je uvek mala zarada ili jaka konkurencija. Udruzite se poljoprivrednici i preradjute sami te kupine. Tako cete imati vecu zaradu i manji riziko.

(уторак, 31. јул 2018, 10:40)
Baka [нерегистровани]

Velika šteta ..

.....ovde u CH 250 gr 5 franaka !!! ( skoro 5 evra)

(уторак, 31. јул 2018, 10:15)
anonymous [нерегистровани]

Nije samo u Italiji 1.95Euro

I na pijaci kod nas kupina kosta skoro isto, oko 200 dinara! Pozivam ministarstvo da se pozabavi tim problemom. Zasto se drzava ne bi pojavila kao otkupljivac I kao hladnjacar? Mi nemamo naftu I gas, nemamo more, ali imamo maline, kupine, jeagode, borovnice, ...

(уторак, 31. јул 2018, 09:24)
Biljana [нерегистровани]

Poljoprivrednici

Ako vam se ne svidjaju uslovi koje imate onda sami trazite kupce ili menjajte posao. Niko nije sasvim zadovoljan, ali covek mora da se bori. Dosadili ste vise sa tom pricom, ne zanima nas koji nismo poljoprivrednici i koji radimo tokom cele godine a ne samo sezonski.

(уторак, 31. јул 2018, 09:15)
Sale [нерегистровани]

Strasno

Kakva sramota, nasim mucenicima uzimaju dzaba a ovde u Italiji 125 grama kupine u trgovinskim lancima kosta 1,99 EU, znaci bez malo 2 EU 125 grama!Poljoprivrednici Srbije ne dozvolite da vas domaci nakuopci ponizavaju !

(уторак, 31. јул 2018, 09:13)
Сале [нерегистровани]

Рад

Што једноставно не пређу да саде нешто друго, када су већ годинама незадовољни или нек се запосле у неку фабрику да раде за 30.000 дин.

(уторак, 31. јул 2018, 09:09)
anonymous [нерегистровани]

PEci rakiju

Koliko kosta rakija od kupine