НИС окреће страницу

На резултат пословања НИС-а у прошлој години је стављена тачка и сада је акценат на петогодишњем развоју предузећа, рекао Кирил Кравченко. "Гаспромњефт" неће тражити преиспитивање куповине већинског пакета акција НИС-а.

Дан након што је Управни одбор Нафтне индустрије компаније потврдио губитак од осам милијарди динара, генерални директор НИС-а Кирил Кравченко рекао је за РТС да "Гаспромњефт" неће тражити преиспитивање куповине већинског пакета акција НИС-а.

Наводећи да је на резултат пословања компаније у 2008. години стављена тачка, Кравченко истиче да је акценат сада на петогодишњем развоју предузећа.

Као основне разлоге губитка у 2008. години у НИС-у наводе промену тадашњих цена нафтних деривата и курса динара. На резултат пословања утицало је и специфично управљање компанијом, попут грешака у попису и кршења међународних рачуноводствених стандарда.

"За нас је најважније да имамо јасну слику тако да ми сада можемо конкретно и јасно да одговаримо и малим акционарима и спољним партнерима. Притом, акционари су се договорили да то не подразумева промену ни цене куповине "Гаспромњефта", ни промену удела власничке структуре", рекао је Кравченко.

Према његовим речима, прихваћени извештај о губитку, неће утицати ни на започети инвестициони програм. Модернизација рафинерија наставља се у складу са купопродајним уговором.

"Акционари су међу собом донели одлуку, а на основу сарадње која постоји између Владе Србије и "Гаспромњефта", сада се разматрају мере о повећању текућег пословања НИС-а, што ће омогућити да се компензују резултати из прошлости", навео је Кравченко.

Кравченко оцењује и да постојање губитка незнатно утиче, тек око један одсто на износ пореза који компанија уплаћује у српски буџет.

НИС је у 2008. години уплатио у државну касу 50 милијарди динара на име пореских дажбина, од којих је 587 милиона порез на профит.

Генерални директор НИС-а тврди, да ће без обзира на актуелне резултате, износ пореских дажбина у овој години бити повећан због већих акциза.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи