Ли: Србија је за Кину веома важна

Кинеска компанија "Zijin" која је заинтересована за РТБ Бор је једна од најуспешнијих у тој области, рекао је у интервјуу за РТС амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг истичући да она има представништва и у другим земљама. Поручује да је Србија за Кину веома важна а најбоља илустрација тога је што председник Вучић ускоро већ трећи пут путује у Кину.

Амбасадор Ли је навео да су, колико је њему познато, представници кинеске компаније већ били у Бору. Наводи да је реч о озбиљној компанији која је веома заинтересована за сарадњу. 

На самиту 16+1 у Софији, од 18 потписаних докумената, на три је српска страна ставила потпис. Потписан је меморандум за индустријски парк за воће и поврће. У ком року се очекује реализација?

– Одмах после самита у Софији дошла је група од пет њих, имали су контакте са Министарством пољопривреде, били код мене. Конкретно, ми смо разговарали у ком правцу где и како, све иде по плану.

У септембру се одржава тзв. летњи Давос. Председник Србије ће се састати са вашим председником. Да ли се очекују неки конкретни договори попут уговора за деоницу Прељина–Пожега?

– Из овог региона скоро ниједан председник у последње четири године није ишао у Кину а председник Вучић, ако се не варам, већ трећи пут иде у Кину. Из тога се види да је Србија много важна и да имамо пријатељске односе.

Да ли ће доћи до потписивања уговора?

– Ја очекујем више, не само један уговор.

Да ли знате колико пројеката имамо са Кином?

– Мост, брза пруга, ауто-пут, Железара, "Хуавеј", у енергетици, у Костолцу... Пре две недеље потписан је Меморандум о сарадњи између кинеске компаније и "Икарбуса", та компанија је произвођач електричних аутобуса, хоће да монтирамо овде заједно електичне аутобусе.

Кина је не само економски, него и политички партнер. За решење питања КиМ се помињу рокови. Ви сте против рокова. Зашто?

– То је чисто моје лично мишљење, није званично. Када је реч о питању Косова, то се односи на суверенитет, територијални интегритет Србије, то је најважније питање за једну земљу, владу и народ. На пример, ми Кинези смо чекали скоро 100 година и решили смо Хонгконг, тек 1997. је враћен у матицу, исто Макао. У Хонгконгу су били Енглези а у Макау Португалци. Данашња Кина је једна од пет сталних чланица Савета безбедности, још нисмо решили свој проблем, нашу провинција Тајван. За овакво велико питање, никако се не сме дозволити да се реши само за пар месеци. Нормално, уколико се Београд и Приштина за 10 дана договоре, ја подржавам, поздрављам.

број коментара 5 пошаљи коментар
(недеља, 29. јул 2018, 17:25)
anonymous [нерегистровани]

Ma vraticemo KiM

Samo treba biti strpljiv.....a i jos nesto.....vratiti ce se i svi Srbi iz sadasnje Eu.....jer tamo kriza tek pocinje....

(недеља, 29. јул 2018, 10:19)
Djordje [нерегистровани]

Bravo Bravo Bravo

komentar oko Kosova je to sto ja i mnogi Srbi dele, zamrznut konflikt je jedino resenje. Lepo covek kaze, Kinda je 100 godina cekala da od Engleza vrati Hong Kong a mi hocemo da zapecatimo resenje sto pre.

(недеља, 29. јул 2018, 09:41)
Mitar [нерегистровани]

Iskteno

Ovaj covjek je iskreno i posteno uvek podrzavao nasu zemlju.

(недеља, 29. јул 2018, 09:25)
anonymous [нерегистровани]

Kina

Kina je ozbiljan igrac na svtekstoj sceni. Taj drevni narod vodi jednu vrlo mudru politiku. Mic po mic vracaju
u maticu svoje kolonizovane teritorije od strane zapadnih sila. Covek nam daje lep savet da ne zurimo, da budemo strpljivi, da je teritorijalni integritet vrlo vazan za nas kredibilitet.
Trebao bi nas Predsednik da ih poslusa. Mislim da necemo nista resiti tako sto cemo sada uzurbano priznati nezavisnost. Naprotiv, Albanci se trenutno osecaju silnim i sigurno nece stati na otimanje Kosova, vec ce traziti da otmu i jug Srbije. Mora se raditi na to da se izbaci baza Bondsteel i americki vojnici sa Kosova. Tu lezi kljuc resenja Kosovskog cvora.

(недеља, 29. јул 2018, 09:01)
anonymous [нерегистровани]

Kom

Ja se divim ovom coveku,