Сезона потраге за "златном гљивом" у "Засавици"

Кишно време и висок ниво подземних вода идеални су за раст печурака. У Резервату природе "Засавица" буја више од 300 врста гљива, а од недавно и две врсте тартуфа – скупоцене печурке интресантне за истраживаче и кријумчаре. Сезона потраге за "златном гљивом", како је називају, трајаће до краја јесени.

У резервату "Засавица", станишту бројних природних реткости под заштитом државе, на више од 1.800 хектара царују четири врсте црног и једна белог тартуфа – јединственог природног блага које се вештачки тешко може гајити. Расту у симбиози са тополом, храстом и јасеном, а да их ловци пронађу у земљи, помаже им лагото ромањоло керуша Маза, љубимица резервата.

"Треба посебна обука, треба доста рада. Иначе, куче има особине трагача тартуфа, али му се мора помоћи, мора се радити са њим. Он на основу мириса покаже где је тартуф, а ми даље одрадимо, помажемо му ако је дубоко", објашњава Зоран Недић, шеф чуварске службе у Резервату природе "Засавица".

Претпоставља се да јединствене врсте тартуфа овде расту хиљадама година, али је лов на њих почео недавно. Цена килограма црног је око 300 евра, док је бели тартуф пет пута скупљи.

"Тражимо тартуфе само у научне сврхе и забрањујемо истраживачима да тартуфе скупљају у резервату зато што су они део природног амбијента и њих треба да скупљају и једу животиње које се њима хране и да то буде у складу са природом", истиче управник резервата Слободан Симић.

Прво јело од црног тартуфа направљено је давне 1815. године у Бечу. У резервату "Засавица", осим у научне сврхе, користи се као зачин за гулаш – омиљено јело у овдашњем ресторану.

У "Засавици" праве и тартуф лозу у ракији од тамјанике, луксузан производ за који, као и за сир од магарећег млека, влада велико интересовање.

"Ракија је од 20 гради јачине и тартуф стављамо два оваква у бочицу који стоје неких месец дана, може и дуже", наводи ренџер Душан Новаковић.

Промет ове ексклузивне печурке, која се често кријумчари, строго се контролише на тржишту. У светским ресторанима због цене доступна је џет-сету, а у "Засавици" свим посетиоцима, којих је око 40.000 годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво