За економско оснаживање жена на селу три милиона динара

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања објавило је конкурс за доделу финансијских средстава за подршку пројектима удружења у области економског оснаживања жена на селу, за шта је опредељено три милиона динара. Желимо да наше жене буду цењене и поштоване, да у будућности наш однос према њима буде пример и другима, поручује министар Зоран Ђорђевић.

Како стоји у конкурсној документацији, максимални износ које удружење може потраживати је 300.000 динара. 

С обзиром на то да жене које живе у сеоским подручјима чине једну од најрањивијих група у погледу једнаких могућности остваривања људских права у свим областима јавног и приватног живота, објашњавају у министарству, општи циљ конкурса односи се на побољшање економског положаја и статуса жена на селу. 

Комитет Уједињених нација за елиминисање дискриминације жена, истиче се, изразио је посебну забринутост због постојања неједнакости између жена у граду и жена на селу у погледу животног стандарда и запослености, поготово старијих жена.

Комитет је, такође, наводе у министарству, забринут због чињенице да постоји дискриминација жена на селу у приступу имовини услед традиционалних и друштвених образаца који фаворизују мушкарце као носиоце имовинских права. 

Стога је, кажу, препоручио Србији да обезбеди женама на селу, укључујући старије жене, неометан приступ одговарајућем животном стандарду, запошљавању и имовинским правима. 

Како стоји у конкурсној документацији, очекивани датум почетка реализације изабраних пројеката је 25. октобар ове године, а пројекти морају да се реализују у Србији до 25. марта 2019. године. 

Рок удружењима да пошаљу пријаве и предлоге пројеката је најкасније 14. август ове године, пише у конкурсној документацији објављеној на сајту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. 

Министарство пружа подршку економском оснаживању жена 

У складу са принципима Владе Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће даље унапређивати положај свих својих грађана равноправно - и жена и мушкараца, рекао је ресорни министар Зоран Ђорђевић.

Посебна пажња женама које живе и раде на селу, биће пружена кроз социјално предузетништво и доношењем Закона о социјалном предузетништву, нагласио је Ђорђевић током састанка са представницама Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, саопштено је из његовог кабинета.

"Влада Републике Србије и министарство на чијем сам челу наставиће активно да ради на побољшању положаја жена у Србији. Желимо да наше жене буду цењене и поштоване, да у будућности наш однос према њима буде пример и другима. Наши грађани треба да знају да држава, кроз законе и институције, ствара прави амбијент за подршку женама уопште и њиховом економском оснаживању", рекао је министар.

Ђорђевић је напоменуо да је неопходно најпре елиминисати стереотипе који постоје када су у питању права мушкараца и жена и активно радити на економском оснаживању жена, јер се тиме омогућава њихова независност и превентивно делује на спречавање насиља над женама.

Указао је да је доношење Закона о родној равноравности, који ће допринети још бољем статусу жена у нашем друштву, такође један од приоритета Министарства у наредном периоду, напомињући да се Србија залаже за сузбијање сваке врсте дискриминације и остваривања равноправности и једнакости, као и заштите људских права.

Ђорђевић је најавио да ће поред Закона о родној равноправности, на чијој изради је рад у току у сарадњи са Шведском, ускоро пред посланицима представити и Закон о забрани дискриминације.

"Србија има доста похвала од Европске уније, нарочито када је у питању заступљеност жена у управном делу и ми желимо да оне буду присутне у свим сегментима нашег друштва и свим организацијама", напоменуо је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво