Органска производња, посао за целу породицу

ИТ сектор, али и пољопривреда, гране су у којима све више људи у Србији види своју шансу. Тако породица Лазић у куршумлијском селу Жуч производи воће, а од њега по старој рецептури припремају слатко, сокове, ликере и посебне врсте сапуна од воћа и лековитог биља, произведених на органски начин. Оваквој производњи посветили су се када су у једној куршумлијској фирми остали без посла.

Када је пре пет година, Биљана Лазић из куршумлијског села Жуч, отпочела производњу зимнице, ликера и сапуна по традиционалној рецептури, ни слутила није да ће се овим послом бавити цела њена породица.

"Одлучили смо да наше воће које произведемо овде на нашем имању пакујемо у ликере, слатка, сокове. Уз то ја почињем да радим и природну козметику ручну израду сапуна, радим и креме", каже Биљана Лазић.

Воће које прерађује произведено је на органски начин, на засадима о којима се стара Биљанин супруг.

"Правимо сами препарате за себе шта нам треба, користимо доста коприву, правимо сами бордовску чорбу као некад сто су стари радили", каже Милорад Лазић и додаје да хемијска средства уопште не користе. 

У посао су укључени и њихови синови, па најстарији Драган, студент четврте године Теолошког факултета сваки слободан тренутак проводи на имању.

"Сређујемо малине, купине, сечемо дрва, све што је потребно да се среди, да се обезбеди да имамо добре усеве за ову годину и за сваку другу следећу, да бисмо имали добар принос да бисмо могли да живимо од тога", каже Драган Лазић.

Лазићи планирају да инвестирају изградњу мини хладњаче за складиштење воћа, како би процес производње био могућ током читаве године. Очекују помоћ општине Куршумлија која путем субвенција позитивно утиче на оживљавање овог начина производње.

"Ту смо видели једну шансу да се народу помогне посебно оним људима који имају жељу да се баве пољопривредном производњом, односно они који се већ баве да своју производњу усаврше да остану на својим пољопривредним газдинствима, у својим селима", каже Јовица Ђиновић из пољопривредне службе општине Куршумлија.

У овој општини око хиљаду домаћинстава на пет стотина хектара бави се органском производњом углавном јагодичаствог воћа.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 28. јул 2018, 10:48)
Воронцов [нерегистровани]

Не тако давно сви су производили оно што се данас назива органска храна

Њиве су ђубрили стајским ђубривом, кукуруз и поврће су окопавали из стрних жита чупали коров никаквим заштитним средствима нису користили ништа нису прскали ни воће ни поврће ни житарице. Део воћа отпадне од болести и штеточина али га довољно остане и за људе.Али тада је било довољно радне снаге на селу. Данас у недостатку радне снаге само мањи број може да се бави таквом производњом.