Тендери за шест предузећа у току, спремају се за још девет

У току су тендери за приватизацију шест предузећа међу којимa су и стратешка, попут РТБ "Борa" за који се тражи партнер који ће инвестирати 350 милиона долара. У Министaрству привреде потврдили су РТС-у да припремају јавне позиве за још девет предузећа које ће огласити у наредном периоду.

За само десет дана од расписивња јавног позива за тендерску документацију за борски РТБ интересовало се седам инвеститора – пет ју је већ откупило, а два су поднела захтев. Кинези не крију да желе стратешко партерство са борским гигантом.

"Та компанија се зове 'Зиђин' из провинције Фуђен, то је јужна провинција. Та компанија је једна од најуспешнијих у тој области у нашој земљи, има и своју фабрику и представништво у другим земљама", навео је амбасадор НР Кине у Србији Ли Манчанг.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић ту кинеску компанију види као најозбиљнијег партнера. И остали су озбиљни, али питање је њихове рачунице, рекао је Савић.

"Иза компанија из тржишне привреде не стоји држава, док иза великих кинеских компанија увек стоји држава, тако да кажемо да су њихове маневарске могућности знатно веће и они могу да послују на дужи рок чак и ако не бележе значајан профит", објаснио је Савић.

Ради се и на решавању статуса и три фабрике "петрохемијског коплекса": "Азотара" иде у стечај па у прођу, за кикиндску МСК у току је други круг приватизационог јавног позива, а за "Петрохемију" тендер се спрема.

"Направили смо одличне резултате када је Петрохемија у питању, она данас послује позитивно, када је МСК у питању, они раде стабилно, не генеришу више губитке. Када је Азотара у питању, ситуација је изузетно тешка – огромна дуговања", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

У најави је и скори тендер за приватизацију ПКБ-а, а следеће године и Комерцијалне банке. Иначе, у Министраству привреде кажу да им је од 560 проблематичних предузећа, колико их је 2014. било на листи за приватизацију, остало да реше још 104.

"Убрзано радимо на решавању наслеђених проблема у области приватизације. Објавићемо јавне позиве и за приватизацију свих осталих предузећа уколико се за то стекну услови, узимајући у обзир специфичности сваког привредног друштва", наводе у Министарству привреде.

Уредница Бизнис магазина Радојка Николић указује да мора да се послује по тржишним принципима – та предузећа морају да буду профитабилна.

"Уколико нису профитабилна, морају или да иду у стечај или морају да нађу купца који ће умети од њих да направи профитабилна, добра, тржишно оријентисана предузећа која остварују приходе", истакла је Николићева.

Изналажење дугорочно-одрживих решња за та предузећа, јесте и суштина новог саветодавног аранжмана Владе с Међународним монетарним фондом.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 30. јул 2018, 06:06)
anonymous [нерегистровани]

kolonizacija

Rasprodaja svega, kao da nema sutra. Ko zadnji izađe neka ugasi svetlo.