Трамп и Јункер се сагласили да раде на укидању царина

Амерички председник Доналд Трамп рекао је после састанка са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером да су се сложили да раде на укидању царина и смањењу трговинских баријера.

Доналд Трамп и Жан Клод Јункер разговарали су у среду у Беој кући.

"Данас смо се, пре свега, сагласили да заједно радимо у правцу укидања царина, нецаринских баријера и дотација за неаутомобилске индустријске производе", рекао је Трамп новинарима уз Белој кући, стојећи поред Јункера, преноси Ројтерс.

Трамп је рекао и да је договорена сарадња у циљу смањења баријера и повећања трговинске размене на пољу услуга, хемикалија, фармације, медицинских производа, као и соје.

Према његовим речима, "ово је велики дан за слободну и праведну трговину", а питања "царина на челик и алуминијум биће решена, што важи и за царине као противмере".

Јункер је изјавио да је постигнут договор, као што је и намеравао, преноси АП.

"Идентификовали смо области на којима ћемо заједно радити. Радићемо на укидању царина на индустријску робу, што ми је била главна намера", рекао је председник Европске комисије.

Јункер је поручио да су ЕУ и САД партнери и савезници, а не непријатељи, и да морају да сарађују на почетку трговинских преговора између две велике економије.

Трамп је новинарима, на почетку састанка са Јункером у Овалном кабинету, рекао да се нада да ће постићи праведан и реципрочан трговински споразум између САД и Европе.

Иначе, амерички председник је раније запретио увођењем царина на увоз европских аутомобила, што је Европљане навело да наговесте могућност увођења царина на америчку робу у вредности од 20 милијарди долара као противмеру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво