Лагард: Србија земља за пример

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је у Вашингтону са директорком Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард о сарадњи те међународне финансијске институције са нашом земљом, за коју је рекла да је "земља за пример", саопштила је Влада Србије.

Ана Брнабић и Кристин Лагард разговарале су о новом споразуму ММФ-а и Србије који ће се спроводити 30 месеци. Аранжман је искључиво саветодавни и не предвиђа коришћење финансијских средстава, што је потврда добрих економских резултата које је Србија до сада постигла, истакнуто је у разговору.

Брнабићева је нагласила да је Србија у претходном, успешно спроведеном трогодишњем аранжману, који је склопљен са ММФ-ом, показала да је способна да надмаши многе од својих макроекономских циљева.

Програм јесте био тежак, али нам је много помогао. Србија је сада потпуно другачија земља, рекла је премијерка и захвалила директорки ММФ-а што је аранжман који је одобрен Србији направљен према потребама наше земље.

Брнабићева је напоменула да је претходна Влада започела и завршила фискалну консолидацију и макроекономску стабилизацију а да је задатак ове Владе да постигне бржи раст БДП-а.

Радићемо на томе и треба нам ваша подршка, јер желимо да Србија буде још боља земља за живот и пословање, нагласила је председница Владе и навела да ће приоритет бити реформа јавних предузећа.

Брнабићева је додала да је Србији потребна помоћ како би се повећала ефикасност инвестиција у велике инфраструктурне пројекте и да жели да се повећа број инвестиција које су засноване на иновацијама, ослањају се на науку, истраживање и развој.

Желимо да променимо економску парадигму и градимо економију која креира додатну вредност, додала је она.

Директорка ММФ-а потврдила је да делегација те финансијске институције долази у Србију у септембру када ће се разговарати о наставку реформи.

Лагардова је похвалила српску ИТ индустрију, истичући да је била позитивно изненађена растом њеног извоза од 30 одсто годишње, наводећи да је премијерка Брнабић у томе добро препознала могућност раста и повећања конкурентности српске привреде.

У наставку посете Вашингтону председница Владе Србије сусрела се и са конгресменом Мајклом Меколом, председником Комитета за унутрашњу безбедност и чланом Спољнополитичког комитета Представничког дома.

Мекол и Брнабићева разговарали су о дугој традицији добрих односа Србије и САД, чија потврда је и свечаност обележавања 100 година од подизања српске заставе испред Беле куће, која је јуче одржана у Вашингтону.

Брнабићева је позвала Мекола да посети Србију, а он се захвалио на позиву и изразио интересовање да је посети.

Брнабић: Циљ Владе стабилно пословање 

Председница Владе Србије разговарала је и са члановима Пословног савета за међународно разумевање, међу којима су представници мултинационалних компанија попут "НЦР", "Виза", "Филип Морис", "Мастер Кард". 

Нагласила је да је циљ Владе да обезбеди предвидиво и стабилно пословно окружење и осигура дугорочно одржив привредни раст.

Брнабићева је рекла да се ради на томе да се додатно унапреди позиција Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке.

Србија тежи да буде земља у којој ће нове технологије, дигитализација, образовање и иновације бити окосница развоја, нагласила је Брнабићева.

У разговору са представницима водећих америчких компанија, Брнабићева је рекла да се интензивно ради на реформи јавне администрације, како би се створила ефикасна управа.

Поред тога, приоритет Владе је владавина права и јачање ефикасности и независности правосуђа, оценила је она.

Брнабићева је рекла да је на састанку са министром финансија САД Стивеном Мнучином, представницима ММФ-а и Светске банке, разговарала о проналажењу решења за двоструко опорезивање српских предузетничких фирми из Силицијумске долине.

Домаћин скупа, компанија "НЦР", нагласила је да је Србија одлична земља за инвестирање, а Влада Србије сјајан партнер, због чега та компанија жели да прошири своје пословање у Србији.

У разговору са председницом Владе, чланови Пословног савета осебно су се интересовали за образовање и реформу образовног система у Србији, саопштила је Влада Србије.

Србија интензивно ради на модернизацији своје саобраћајне инфраструктуре, јер је транзитна раскрсница тог дела Европе, рекла је Брнабићева и навела је да се завршавају путни
коридори 10 и 11 и да се ради на брзој прузи од Београда до Будимпеште.

За Србију су посебно важни "Аутопут мира" до албанске луке Драч, ауто-пут који ће повезати Београд и Сарајево и ауто-пут до Бугарске, предочила је Брнабићева.

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 26. јул 2018, 13:31)
anonymous [нерегистровани]

Miki

E dobro je da ste priznali.

(четвртак, 26. јул 2018, 10:55)
Srbislav [нерегистровани]

Srbislav

Veliko hvala na takvim pohvalama, Srbija zaista, bez lazne skromnosti, jeste zemlja za svaku pohvalu, uspeli smo da se podignemo sa dna, da postanemo zemlja prepoznatljiva svuda u svetu i zemlja sa dobrim medjunarodnim odnosima.

(четвртак, 26. јул 2018, 10:40)
anonymous [нерегистровани]

"Primer"

Cim MMF fali neku zemlju, to znaci da je u dubokoj krizi. Pa uvedite vi u vasim zemljama da vam ljudi rade za 200 Evri pa budite i vi zemlja za "primer"...