Брнабић: Признања Србији за спроведене реформе

Председница Владе Србије Ана Брнабић, у наставку посете Вашингтону, разговарала је са председником Светске банке Џим Јонг Кимом и са министром финансија Сједињених Америчких Држава Стивеном Мнучином о напретку Србије у спровођењу структуралних и економских реформи.

Са председником Светске банке Џим Јонг Кимом, Ана Брнабић је разговарала о напретку Србије у процесу приступања Европској унији и наставку економских и структурних реформи у циљу постизања одрживог економског развоја.

Србија је захвална Светској банци на досадашњој подршци, пре свега у области енергетике, здравства, образовања, инфраструктуре, реформи јавног сектора, развоју финансијског и сектора малих и средњих предузећа, истакла је Брнабићева, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Председник Светске банке Џим Јонг Ким пренео је на састанку своје утиске о председнику Србије Александру Вучићу, као правом визионару и стратешком лидеру у целом региону, који је имао храбрости да започне озбиљне реформе.

У разговору са председником Светске банке, Брнабићева је представила и кључне резултате у областима дигитализације и образовања, као приоритета Владе Србије. Председник Светске банке међу светским лидерима познат је управо по томе што су образовање, здравство и борба против сиромаштва његови приоритети.

У срдачном и отвореном разговору са министром финансија САД Стивеном Мнучином, разговарало се о унапређењу свеукупних односа Србије и САД.

На састанку је истакнуто да су Сједињене Државе један од највећих страних инвеститора у Србији.

Америчке компаније запошљавају око 17.000 људи. Од 2001. године, САД су уложиле око милијарду долара у развојну помоћ у Србији. Веома је значајно то што се робна размена између Србије и САД стално повећава. За првих пет месеци ове године повећана је готово 30 одсто у односу на исти период прошле године, истакла је Брнабићева у разговору.

Председница Владе представила је главне резултате у спровођењу структурних реформи у Србији. Она је посебно истакла да је Фајненшел тајмс прогласио Србију лидером у привлачењу директних страних инвестиција. Србија је отворена за пословање и сарадњу са страним компанијама и инвеститорима, нагласила је Брнабићева.

Председница Владе Србије и министар финансија САД сложили су се да Србија и САД имају снажне историјске везе, што потврђује и то да се управо данас обележава велики јубилеј, 100 година од подизања српске заставе испред Беле куће.

Брнабићева и Мнучин су се сложили да две земље заједнички треба да раде на оснаживању свеукупних билатералних односа. 

Председница Владе Србије поново је позвала Мнучина да посети Србију. Министар финансија САД рекао је да би волео да следеће године посети нашу земљу, наводи се у саопштењу.

број коментара 0 пошаљи коментар