Љајић: Приштина да укине све трговинске баријере

Србија, Македонија, БиХ и Црна Гора позвале су Приштину да без одлагања укине царине и на преостале производе на које је раније увела увела "таксу" од 30 одсто и поручио да ће бити формирано оперативно тело које ће радити на ефикасном решавању и укидању свих трговинских баријера које су буду појављивале у региону.

Министар Расим Љајић рекао је након састанка са представницима Македоније, БиХ и Црне Горе да је неподсредно уочи данашњег сусрета сазнао да је Приштина одлучила да повуче "заштитне мере" на увоз за највећи део воћа поврћа и кукуруза које је недавно увела.

Учесници састанка, једногласно су затражили да се укину до краја све додатне царине за поједине производе.

Љајић је рекао да док Приштина не повуче све заштитне мера, земље региона могу у ускладу са својим економским интересима да предузму контрамере.

"Желимо да то избегнемо, никакав трговински и царински рат неће никоме ништа донети, сви ћемо трпети због мера Приштине укључујући и КиМ", поручио је Љајић након састанка са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Македоније Љупчем Николовским и шефом Директората за мултилатералну и регионалну економску сарадњу Министарства економије Црне Горе Гораном Шћепановићем.

Министар Љајић је рекао и да ће се инсистирати да се укину и друге мере Приштине које су препрека за слободну трговину, укључујући и ранију одлуку о додатним акцизама на увоз грађевинских блокова и брашна из Србије. 

Навео је да је Црна Гора оштећена техничким препрекама на увоз пива на КиМ, као што је БиХ оштећена додатним мерама Приштине за увоз млека и млечних производа на Косово.

Љајић објашњава да ће након формирања, оперативно тело решавати проблеме који изазивају трговинске баријере и спречавати њихову појаву.

"То не значи да анулирамо споразум ЦЕФТА", напомиње Љајић и додаје да је то привремена одлука до ступања на снагу додатног Протокола 7, ЦЕФТА споразума, о чијем су закључењу преговори у току и који се односи на решавање спорова у таквим случајевима.

Љајић је рекао да још није добијена информација о томе који производи су изузети из мера које је увела Приштина и да су, незванично, остале трговинске баријере за парадајз паприку, грожђе, малине, купине, крушке и јабуке.

Кукуруз који Србија извози на КиМ изузет је из заштитних мера, рекао је Љајић и навео податак да Србија годишње испоручи ту житарицу у вредности од осам милиона евра на КиМ.

"Желимо да се солидаришемо са другим земљама које су највише погођене", рекао је Љајић.

"Део производа за које су остале баријере од 30 одсто су они које извозимо на КиМ. Тражимо хитно повлачење мера, противним ЦЕФТА споразуму", рекао је македонски минстар.

За БиХ је важно укидање баријера за млеко и млечне позводе, укупно шест тарифних линија, рекао је Шаровић додајући да за три није ни евидентиран извоз, што, како истиче, говори о апсурдности одлуке. 

Упитан како је Приштина одлучила да повуче мере и да ли је било конатаката са привременим институцијама у Приштини, Расим Љајић је рекао да је притисак као и заједнички састанак у Београду са представницима земаља региона на које утичу мере косовских органа, допринео томе да Приштина преиспита своју одлуку.

Каже да би и он волео да зна како је Приштина ипак одлучила да повуче мере, те навео да КиМ увози 90 одсто производа, а свега 10 одсто сама производи за своје потребе.

Љајић је рекао да би последице по грађане на КиМ због одлуке Приштине, биле такве да би производи поскупели, а ту вишу цену би управо плаћали људи који живе на Косову.

Он је навео и да КиМ 53 одсто извоза има ка чланицама ЦЕФТА и упитао шта би се десило да "ми спречимо извоз". Оценио је да су недавне одлуке Приштине "ван економске логике" .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво