Прељина добија фабрику резервних делова за аутомобиле

Председник Србије Александар Вучић присуствoвао је полагању камена темељца за фабрику компаније "Форверк" у Прељини, код Чачка. Та компанија ће направити погон на шест хектара и запослити раднике на производњи резервних делова за аутомобилску индустрију.

Александар Вучић је на свечаности у Прељини рекао да таквог производног погона и такве директне стране инвестиције није било у Чачку у последњих 45 година.

"Срећан сам што подижемо град по град. Ова фабрика неће само да обезбеди егзистенцију за 1.000 радника и њихове породице већ ће значити за цео Моравички округ – Горњи Милановац, Лучане, Ивањицу", рекао је Вучић.

Како каже, отварањем нових фабрика враћају се у живот српски градови, враћа се самопоштовање и вера да људи не одлазе из земље.

"Немци где дођу, баш као што воле да држе дуге говоре, воле дуго и да остану", нашалио се председник.

Навео је да полако једну по једну земљу у региону престижемо и по животном стандарду, а не само по нивоу незапослености и стању у буџету. "Биће и много бољр до краја године, али да бисмо то имали мораћемо да радимо још напорније и још успешније себе да мењамо. Значајно је због младих, који овде планирају да формирају породицу", рекао је Вучић.

Председник је рекао да у првих пет месеци ове године имамо 1,161 милијарди евра директних страних инвестиција. Истакао је да је то 15,8 одсто више од најуспешније прошле године и изразио наду да ће се такав тренд наставити и у наредном периоду, до краја године.

"Ни дана не каснимо са подстицајима, све кредитне обавезе исплаћујемо у дан и имамо суфицит трећу годину за редом. То никада у Србији није било и наставићемо тако само ако будемо могли да имамо више инвестиција", рекао је Вучић.

Председник је саопштио и да ће пре краја године сигурно бити потписан уговор за изградњу ауто-пута Чачак–Краљево–Трстеник–Ћићевац–Појате.

"То значи да ће Ниш, Чачак и Краљево постати центар, средиште и раскрснице путева и српске железнице у будућности, а желимо да буду и средиште индустрије", рекао је Вучић.

Председник је рекао и да ће аеродром Лађевци бити отворен када се направи "бизнис кејс", како се не би догодило да се "производе" велики губици.

Послу у фабрици "Форверк" пре свега могу да се надају Чачани, крајем ове или почетком наредне године.

Запошљавање ће се обављати преко филијале Националне службе за запошљавање у Чачку. Међутим, како је најавио градоначелник Чачка Милун Тодоровић – није искључен долазак радника и из других градова, или пак прелазак запослених из других компанија.

Од планираних 1.000 запослених, око пет одсто ће бити инжењери, а остало радници са средњим образовањем.

Прошлог месеца објављен је и први оглас за посао за неколико радника. Поред потребних квалификација, услов за добијање посла је и одлично знање енглеског, а пожељно је и знање немачког језика.

Иначе, Комисија за именовање улица у Чачку одобрила је да се једна од помоћних саобраћајница у Прељини назове по оснивачу ове компаније Петеру Келену. Предлог за име улице упутили су градоначелник и Градска управа за локални економски развој – како је објашњено, у знак захвалности за долазак великог инвеститора у Чачак и запослење бројних суграђана.

Келен је тако, како кажу историчари, у дугој историји Чачка постао трећи човек који је за живота добио улицу која носи његово име.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво