Прељина добија фабрику резервних делова за аутомобиле

Председник Србије Александар Вучић присуствoвао је полагању камена темељца за фабрику компаније "Форверк" у Прељини, код Чачка. Та компанија ће направити погон на шест хектара и запослити раднике на производњи резервних делова за аутомобилску индустрију.

Александар Вучић је на свечаности у Прељини рекао да таквог производног погона и такве директне стране инвестиције није било у Чачку у последњих 45 година.

"Срећан сам што подижемо град по град. Ова фабрика неће само да обезбеди егзистенцију за 1.000 радника и њихове породице већ ће значити за цео Моравички округ – Горњи Милановац, Лучане, Ивањицу", рекао је Вучић.

Како каже, отварањем нових фабрика враћају се у живот српски градови, враћа се самопоштовање и вера да људи не одлазе из земље.

"Немци где дођу, баш као што воле да држе дуге говоре, воле дуго и да остану", нашалио се председник.

Навео је да полако једну по једну земљу у региону престижемо и по животном стандарду, а не само по нивоу незапослености и стању у буџету. "Биће и много бољр до краја године, али да бисмо то имали мораћемо да радимо још напорније и још успешније себе да мењамо. Значајно је због младих, који овде планирају да формирају породицу", рекао је Вучић.

Председник је рекао да у првих пет месеци ове године имамо 1,161 милијарди евра директних страних инвестиција. Истакао је да је то 15,8 одсто више од најуспешније прошле године и изразио наду да ће се такав тренд наставити и у наредном периоду, до краја године.

"Ни дана не каснимо са подстицајима, све кредитне обавезе исплаћујемо у дан и имамо суфицит трећу годину за редом. То никада у Србији није било и наставићемо тако само ако будемо могли да имамо више инвестиција", рекао је Вучић.

Председник је саопштио и да ће пре краја године сигурно бити потписан уговор за изградњу ауто-пута Чачак–Краљево–Трстеник–Ћићевац–Појате.

"То значи да ће Ниш, Чачак и Краљево постати центар, средиште и раскрснице путева и српске железнице у будућности, а желимо да буду и средиште индустрије", рекао је Вучић.

Председник је рекао и да ће аеродром Лађевци бити отворен када се направи "бизнис кејс", како се не би догодило да се "производе" велики губици.

Послу у фабрици "Форверк" пре свега могу да се надају Чачани, крајем ове или почетком наредне године.

Запошљавање ће се обављати преко филијале Националне службе за запошљавање у Чачку. Међутим, како је најавио градоначелник Чачка Милун Тодоровић – није искључен долазак радника и из других градова, или пак прелазак запослених из других компанија.

Од планираних 1.000 запослених, око пет одсто ће бити инжењери, а остало радници са средњим образовањем.

Прошлог месеца објављен је и први оглас за посао за неколико радника. Поред потребних квалификација, услов за добијање посла је и одлично знање енглеског, а пожељно је и знање немачког језика.

Иначе, Комисија за именовање улица у Чачку одобрила је да се једна од помоћних саобраћајница у Прељини назове по оснивачу ове компаније Петеру Келену. Предлог за име улице упутили су градоначелник и Градска управа за локални економски развој – како је објашњено, у знак захвалности за долазак великог инвеститора у Чачак и запослење бројних суграђана.

Келен је тако, како кажу историчари, у дугој историји Чачка постао трећи човек који је за живота добио улицу која носи његово име.

број коментара 12 пошаљи коментар
(среда, 25. јул 2018, 17:09)
anonymous [нерегистровани]

kk

uz novu fabriku zazivece i taj kraj ...ovo je vazno za sve gradjane srbije a narocito Preljine

(среда, 25. јул 2018, 16:16)
ivan [нерегистровани]

kiki090@gmail.com

Odlična investicija za smanjenje i nezaposlenosti i boljem standardu života u Srbiji.

(среда, 25. јул 2018, 13:13)
anonymous [нерегистровани]

Zdrava logika

proizvodice se rezervni delovi za vozila koja vise nisu u serijskoj proizvodnji a po nalogu proizvodjaca doticnog modela i po njegovim spezifikacijama. Tako sve ostaje legalno jer rezervni delovi se mogu proizvoditi i ilegalno.

(среда, 25. јул 2018, 13:06)
anonymous [нерегистровани]

Trcimo za engleskim jezikom

A vise nam treba nemacki ?

(среда, 25. јул 2018, 12:43)
anonymous [нерегистровани]

Bravo!

Nova radna mesta i bolja buducnost za narod.

(среда, 25. јул 2018, 11:12)
anonymous [нерегистровани]

rezervni delovi??

Da li se zna koji ce se rezervni delovi praviti tj za koja vozila??
Rezervne delove za jugo 55? ili za mercedes ?

(среда, 25. јул 2018, 10:40)
Maja [нерегистровани]

Fabrika

Odlicno za Srbiju generalni kao i za gradjane, posebno u ovom delu Srbije.

(среда, 25. јул 2018, 10:19)
anonymous [нерегистровани]

Hugo

Svaka čast. Razvijate se velikom brzinom.

(среда, 25. јул 2018, 10:18)
Veca [нерегистровани]

Podrska

Izgradnja fabrika širom zemlje i otvaranje novih radnih mesta su pravi pokazatelj ekonomskog napretka Srbije. Pokazatelj su ekonomske politike na zdravim osnovama i ispravnost odluka koje su donosene poslednjih godina. Gotovo da nema dana da nismo svedoci otvaranja novih fabrika, polaganja kamena temeljaca i zapisljavanje hiljade ljudi. Opozicija kritikuje predsednika jer je svaki dan u javnosti na otvaranju fabrika i puteva. Zavidni su i zlonamerni jer dok su ONI bili na vlasti nisu imali sta da otvore i pokazu.
Ovako se vodi politika, ovako se radi!

(среда, 25. јул 2018, 10:18)
Nikola [нерегистровани]

Прељина добија фабрику резервних делова за аутомобиле

Ovo je veoma važna investicija za Preljinu i Čačak i uposliće mnogo ljudi. Ovo je još jedno ispunjeno obećanje vlasti da se razvija podjednako svaki deo Srbije.