Отворено Кинеско-српско привредно удружење

Кинеско-српско привредно удружење свечано је отворено у Београду, а ова непрофитна, невладина организација настала је из потребе за удруживањем привредника и стручњака из Кине и Србије.

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг рекао је да је од почетка свог мандата радио на оснивању овог удружења и подвукао допринос који оно може пружити за кинеске и српске компаније које остварују економску сарадњу.

Председник Кинеско-српског привредног удружења Сјуе Лиа навео је да је циљ рада тог удружења да активно реагује на иницијативу "Један појас – један пут", као и да обезбеди размену знања и информација између Кине и Србије.

Ли је подвукао значај оваквог удруживања и посебно истакао важност предузећа која су прва приступила удружењу и тако постала његови оснивачи.

Кинеске компаније граде у Србији путеве, мостове, проширују електране, али, тврде надлежни, две земље и даље имају велики простор за проширење сарадње, посебно у индустрији и пољопривреди. Зато је размена искустава драгоцена.

"Оне компаније које већ имају искуство, познају политику, обичаје, традицију Срба треба да дају више информација, помогну новим инвеститорима из Кине који долазе овде", рекао је амбасадор Ли.

Циљ је да земље заједно иду напред. "Циљ је једини, да што више долази кинеских компанија, сарађује овде, инвестирају овде. Да заједно идемо напред", рекао је Ли.

Сјуе Лиа је навео неке од најзначајнијих пројеката између Кине и Србије, попут моста на Дунаву, Железаре Смедерево, Кинеског културног центра који се гради у Београду, сарадње са компанијом "Хуавеи"...

Рекао је да ће пројеката бити још више него до сада и посебно се захвалио амбасадору Ли Манчангу и представницима Србије на подршци сарадњи две земље.

"Стварање платформе и подстицање размене информација између предузећа двеју земаља ће, са једне стране, кинеским предузећима која долазе у Србију да улажу и развијају се, обезбедити велику помоћ, а са друге стране, биће и значајна подршка предузећима из Србије која размишљају о развоју компанија на кинеском тржишту" , рекао је Сјуе Лиа.

Председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином, Томислав Николић, коме је данас додељен сертификат почасног председника Кинеско-српског привредног удружења, рекао је да је Кина кроз своју историју имала људе који су знали да је воде, развијају и обезбеде њеним становницима бољи живот.

Навео је да је председник Кине Си Ђинпинг преузео на себе тешку улогу да економски подигне Кину, али да и поред тога помаже другим народима и државама.

Николић: Србија прва упоришна тачка Кине у Европи 

Николић је додао да је прва упоришна тачка Кине у Европи била Србија и то из неколико разлога, због сличне историје, традиције у којој се водила непрекидна борба против окупатора, многобројних жртава у ратовима...

"Биће срећне све земље које буду сарађивале са Кином, јер је то нови модел сарадње који неки на Западу зову освајање територије, али освајачи не граде путеве, културне центре, фабрике, то раде велики људи, велики народи", истакао је Николић.

Навео је да је тек иницијатива "Један појас-један пут" показала право лице Кине и њене пуне капацитете.

Како каже, пред Србијом и Кином је пуно заједничких пројеката који представљају послове између пријатеља, без условљавања и наметнутих образаца понашања.

Николић се посебно захвалио амбасадору Ли Манчангу и у шали додао да понекад не зна да ли он више заступа Србију или Кину.

"Позивам све да се укључе у рад овог удружења, а посебне поздраве и жеље за наставак успешне сарадње преносим од председника Србије Александра Вучића", рекао је Николић.

Кинеске компаније које су већ постале чланице Кинеско-српског привредног удружења су "China road and bridge corporation", "China communications construction", "Yto", "Shandong hi-speed group", "China machinery engineering corporation", "Хуавеи".

Кина је најважнији спољнотрговински партнер Србије у Азији, а укупно Кина је трећи партнер Србије када је реч о увозу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво