ММФ: Боља макроекономска ситуација Србије, раст инвестиција

Србија је успела у отклањању макроекономских неравнотежа, а отпорност финансијског сектора се побољшала, што се одразило на раст домаћих и страних инвестиција и економски опоравак, објавио је данас Међународни монетарни фонд.

У извештају на 84 стране, постављеном на званичном сајту те институције поводом одлуке Одбора извршних директора ММФ-а да Србији одобри нови програм сарадње, уз подршку Инструмента за координацију политике (ПЦИ), у трајању од 30 месеци, наводи се да ће нови програм бити успешна надградња стендбај аранжмана из предострожности који је закључен у фебруару ове године.

"Србија је одлучила да учврсти успех свог стендбај аранжмана из предострожности из периода 2015-2018. године са новим програмом економских реформи који је усмерен на јачање институција и побољшање конкурентности ради остваривања бржег раста, што је од кључног значаја за обезбеђивање одрживог раста и брже усклађивање са животним стандардима у ЕУ", наводи се у изјави заменика генералног директора ММФ-а, Тао Џанга.

Нови програм, напомиње, има за циљ очување јаке фискалне позиције и предвиђа наставак смањења јавног дуга Србије, али и мере за побољшање раста.

Србија је, како се наводи у извештају, повратила фискалну одрживост, успевајући да јавни дуг постави на силазну путању, док монетарна политика држи инфлацију под контролом, пружајући истовремено подршку економском опоравку.

Ипак, сматра ММФ, изазови остају како би Србија остварила снажан, инклузиван и одржив раст који јој је потребан за брже приближавање стандардима ЕУ.

Заменик генералног директора ММФ-а истиче и да Србија наставља да остварује напредак на плану избора, процене и припреме инфраструктурних пројеката, док би циљане пореске мере могле подстаћи инвестиције и запошљавање и смањити неформални сектор.

Наводи и да напори за смањење проблематичних кредита (НПЛ) дају добре резултате, али да је потребна већа пажња како би се решиле проблематичне активе јавних финансијских институција, укључујући развојних агенција и Агенције за осигурање депозита.

Од изузетне важности ће, како истиче, бити и решавање слабости које је идентификовало Међународно тело за борбу против прања новца (ФАТФ), као што су борба против прања новца и против финансирања тероризма, како би се осигурао наставак прилива страних инвестиција и унапређење пословне климе.

"Структурне и институционалне реформе постепено ће ојачати потенцијални раст Србије, помажући земљи да се припреми за приступање ЕУ", изјавио је Џанг.

Наводи и да су приоритети ПЦИ унапређење пореске администрације и управљања јавним инвестицијама, креирање боље пословне климе, смањење неформалног сектора и промена улоге државе у правцу потпуно тржишне економије.

Како се истиче у извештају, нови програм има за циљ да очува макроекономску и финансијску стабилност, и да допринесе бољем спровођењу амбициозног програма структурних и институционалних реформи ради остваривања бржег и инклузивнијег раста, креирања радних места и бољег животног стандарда.

Ревизије програма биће полугодишње, а иако ПЦИ не предвиђа коришћење финансијских ресурса ММФ-а, успешно закључење ревизија програма ће помоћи наставак снажних структурних и макроекономских реформи којима је Србија посвећена, наводи међународни кредитор.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 25. јул 2018, 09:44)
Rade anonymous [нерегистровани]

Smešno

Šta je rekao pametno i stručno MMF u ovim komentaru. O poreskoj administraciji i većoj naplati? Pa to se priča u zadnjih 20 godina. Nije stvar u boljoj naplati već u tome što Poreska uprava nepoštuje zakone radi kojih je i formirana a zaposleni primaju plate za nerad. Sada MMF treba da uči političare kako da naplate sami od sebe. Nikad kraja učenju i nikad neće naučiti šta je država, Rad red i poštovanje pravnog poretka. Zato im netreba MMF i da plaćaju narodnim parama svoju bruku a sebe prikazuju kao totalne neznalice.